Povodí Moravy se dohodlo s Poličkou na zahájení příprav protipovodňové ochrany

11.10.2018 9:20

Vznik pracovní skupiny, hledání možností financování a zahájení společných příprav vedoucích k výstavbě protipovodňové ochrany, na tom všem se domluvilo Povodí Moravy, s. p. se zástupci města Polička. Výsledkem spolupráce bude komplexní ochrana města, která zvýší stávající zabezpečení města až na úroveň tzv. dvacetileté vody.

Povodí Moravy se dohodlo s Poličkou na zahájení příprav protipovodňové ochrany
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

Povodí Moravy, s. p. a město Polička společně zahajují přípravu jednotlivých dílčích protipovodňových opatření na území města Polička, která vyvrcholí výstavbou chránící město před povodňovými průtoky z Bílého potoka a zvýšením stávající ochrany města. Polička totiž leží v oblasti s povodňovým rizikem a zvýšení protipovodňové ochrany je v souladu s plány pro zvládání povodňových rizik. „Zahájení spolupráce představuje velmi důležitý krok při přípravě protipovodňové ochrany Poličky. Nyní sestavujeme pracovní skupinu, jednáme o konkrétních technických řešeních dílčích opatření a hledáme možnosti financování celé akce. Současně můžeme zahájit majetkoprávní vypořádání pozemků dotčených stavbou. Velmi mě těší aktivní přístup pana starosty a zastupitelstva. Máme společnou snahu o co nejhladší průběh přípravy celé akce,“ hodnotí spolupráci s městem generální ředitel Povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák.

Povodí Moravy, s. p. i město Polička v rámci realizace protipovodňové ochrany poskytnou pozemky, které jsou v jejich vlastnictví. Pracovní skupina složená ze zástupců obou stran teď zpracuje harmonogram přípravy ochrany proti povodním. Oba partneři se domluvili, že efektivita protipovodňových opatření bude respektovat požadavky na architektonické a urbanistické řešení, do přípravy a projednávání konkrétních projektů tak budou zapojováni i zástupci veřejnosti. Prvním úspěšným krokem vzájemné spolupráce je vydané územní rozhodnutí na stavbu „Protipovodňová opatření pro povodí Bílého potoka – Polička, I. etapa (Bílý potok a přítoky)“.

Harmonogram příprav a realizace protipovodňových opatření oba partneři odsouhlasí po vyhodnocení jejich efektivity a proveditelnosti. Zohlední při tom zejména efektivitu dílčích opatření především ve vztahu k ochraně obyvatel, jejich zdraví a majetku. V rámci zvýšení informovanosti veřejnosti hodlá město společně se správcem toků pořádat veřejné prezentace a expozice návrhů protipovodňové ochrany města Polička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…