Povodí Odry: Rekonstrukce Žermanického přivaděče – II. etapa byla zahájena

01.11.2022 10:57 | Tisková zpráva

Byla zahájena rekonstrukce Žermanického přivaděče – jeho II. etapa v km 1,881 až 3,633.

Povodí Odry: Rekonstrukce Žermanického přivaděče – II. etapa byla zahájena
Foto: Povodí Odry
Popisek: Povodí Odry

Základními účely gravitačního přivaděče od jezu ve Vyšních Lhotách na řece Morávce v říčním km 11,334 do vodního toku Lučina, na kterém je situována údolní nádrž Žermanice, jsou zvýšení protipovodňové ochrany údolí řeky Morávky přes Vyšní Lhoty, Nižní Lhoty, Nošovice, Dobrou se Skalicí a Starým Městem u Frýdku – Místku a řeky Ostravice přes Frýdek – Místek a zlepšení vodní bilance nádrže Žermanice. Celková hodnota stavebních nákladů akce je 165 mil. Kč. Dokončení rekonstrukce vodního díla je plánováno na podzim roku 2023. 

Anketa

Co vy a kandidatura Andreje Babiše?

hlasovalo: 27188 lidí

Gravitační přivaděč od jezu ve Vyšních Lhotách na řece Morávce byl vybudován v 50. letech minulého století. Celková délka přivaděče činí 7,54 km a délka přivaděče po rozvodnici mezi povodím Morávky a Lučiny je 3,633 km. Koryto přivaděče má lichoběžníkový tvar s betonovým opevněním.

„V roce 2019 byla provedena jako I. etapa rekonstrukce přivaděče v km 0,000 až 1,881. Účelem provedené I. etapy bylo jak zamezení průsaků převáděné vody do podloží kvartérů Morávky, tak účinné převádění velkých vod z Morávky do Lučiny, kde jsou tlumeny nádrží Žermanice. Těsněná část koryta byla provedena na průtok 5 m3/s, tuhá opevněná část na průtok 15 m3/s a na betonové prefabrikáty pak navazuje travní a vegetační opevnění až po břehovou hranu. Provedená I. etapa přivaděče je výškově situována v zemním zářezu.“ řekl generální ředitel státního podniku Povodí Odry Jiří Tkáč.

Je navrženo protipovodňové opatření spočívající ve zvýšené stabilizaci Žermanického přivaděče, II. etapy v km 1,881 – 3,633, pomocí rekonstrukce jeho opevnění, aby bylo možno převádět touto tratí přivaděče bez ohrožení prolomením hrází podél přivaděče celkový návrhový průtok kolem 60 m3/s včetně převedení přívalových vod z bystřin gravitujících z Prašivé - Hlisníku a Osiníku. „Základní změna návrhového parametru bude promítnuta do Manipulačního řádu Vodohospodářské soustavy povodí Odry v rámci jeho aktualizace. Povodňové řízení bude prováděno operativně podle průběhu velkých vod na řece Ostravici na měřicí stanici na dolním konci městské trati Frýdku – Místku ve Sviadnově,“ sdělil technický ředitel Břetislav Tureček.

Přehledný popis stavby: Koryto bude mít lichoběžníkový tvar s dostředným betonovým opevněním z prostého betonu, které bude mít dilatační spáry a oboustranné odvodnění, na které bude navazovat opevnění svahů trávobetonovými tvárnicemi s navazujícími úpravami svahů tříděným hlinitým materiálem s osetím. Celkové náklady 165 mil. Kč budou z velké části, a to ve výši 140 mil. Kč hrazeny z dotačních prostředků Ministerstva zemědělství a zbývající částku 25 mil. Kč uhradí státní podnik Povodí Odry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…