Povodí Ohře: Končí hydrologický rok

01.11.2020 12:58

Pro vodohospodáře je 31. říjen významným dnem v roce. K tomuto datu končí hydrologický rok, který je oproti kalendářnímu posunutý o dva měsíce. A proč tomu tak je? Je to proto, aby se co největší množství vody mohlo účastnit koloběhu v přírodě. V okamžiku zamrznutí vody do ledu nebo do sněhu koloběh značně ovlivňuje.

Povodí Ohře: Končí hydrologický rok
Foto: Povodí Ohře
Popisek: Povodí Ohře.

„A podobně, jako se hodnotí běžný rok ve vztahu k úrodě v zemědělství, průmyslové výrobě nebo ke státnímu rozpočtu, hodnotí se ten hydrologický rok ve vztah k výskytu vody v přírodě, k průtokům ve vodních tocích, ke srážkovému úhrnu, k podzemním vodám a podobně. Hodnocení nás, vodohospodáře, právě teď čeká,“ uvedl Jan Svejkovský, tiskový mluvčí Povodí Ohře.

V posledních prakticky již sedmi letech se na našem území potýkáme s nedostatkem vody. Na jiných částech naší republiky se letos vyskytly povodně, ale na severozápadě prostě pršelo významně méně. Oproti předchozím letům jsme ale opticky viděli, že v létě trávníky nebyly tak suché a žluté, jako tomu bylo v letech předešlých, nicméně předchozí velmi suché období nemohlo zásadně situaci pomoci.

No a co vodohospodáři proti extrémům počasí, tedy jak povodním, tak i suchu, dělají? Z provozního pohledu zejména v zimním a jarním období plní vodní nádrže tak, aby zajistili dostatečné množství vody pro její pozdější využití a současně ponechali potřebné prostory pro zvládání případných povodní.

„Dále připravujeme významné investice do boje proti suchu v kombinaci se zajištěním částečné protipovodňové ochrany. Lokalita, kterou nyní řešíme v souladu s vládním úkolem, je na Podbořansku a Rakovnicku. Zde se rodí příprava nových vodních nádrží Kryry, Senomaty a Šanov. Na daném úkolu úzce spolupracujeme i se státním podnikem Povodí Vltavy, který má vodní toky na Rakovnicku ve své správě,“ dodal Svejkovský.

Informace o hodnocení hydrologického roku budou k dispozici v následujících měsících. Výsledky vám postupně předáme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…