Povodí Ohře: Vodní dílo Kryry

14.08.2019 20:48

Povodí Blšanky, pravostranného přítoku Ohře pod Žatcem, je dlouhodobě jedním z nejsušších v Česku. Spolu se sousedním povodím Rakovnického potoka v povodí Berounky se setrvale potýká s nedostatkem vody ve vodních tocích, a tím i špatnou dostupností vody pro uživatele (zemědělství, průmysl). Standardem jsou pravidelné zákazy odběrů vody v letním období.

Povodí Ohře: Vodní dílo Kryry
Foto: Povodí Ohře
Popisek: Povodí Ohře.

Špatný hydrologický stav má zároveň vliv i na stav podzemních vod v oblasti. Horší přístup ke zdrojům vody má pochopitelně vliv na rozvoj v oblasti Rakovnicka.

Snaha tuto neblahou situaci řešit je dlouhodobá. V posledních letech vyústila do záměru vybudovat v oblasti Rakovnicka sadu opatření, část v povodí Blšanky, část v povodí Rakovnického potoka, která vylepší vodní bilanci v oblasti a zlepší dostupnost vody. Usnesení vlády č. 256 z dubna 2019 ukládá úkoly v souvislosti s komplexním řešením sucha v oblasti, a to formou technických a přírodě blízkých opatření. Opatření nyní připravují státními podniky Povodí Ohře a Povodí Vltavy.

„Nejvýznamnějším z těchto připravovaných opatření je vodní nádrž Kryry na Podvineckém potoce v povodí Blšanky. Vodní nádrž s předpokládaným celkovým objemem téměř 8 mil. m3 by měla být zdrojem vody nejen pro povodí Blšanky, ale i pro povodí Rakovnického potoka,“ uvedl Jan Svejkovský, mluvčí Povodí Ohře.

Spolu s dalšími, menšími nádržemi v povodí Blšanky by měla zajistit vyšší průtoky v tocích a být zdrojem vody zejména pro závlahy. Plánované přivaděče dopraví vodu z nádrže Kryry do Rakovnického a Kolešovického potoka, kde s pomocí připravovaných vodních nádrží Senomaty a Šanov zajistí potřebné množství vody pro zemědělské závlahy a průmysl na Rakovnicku.

Sypaná hráz, 1,5 km nad soutokem Podvineckého potoka s Blšankou, by měla mít výšku 19,4 m, délku 360 m, s korunou hráze na kótě 327,20 m n. m. Plocha povodí Podvineckého potoka k profilu hráze je 84,11 km2, dlouhodobý průměrný průtok je 185 l/s. Hráz zde vytvoří víceúčelovou nádrž, kde vedle převažujícího zásobního prostoru bude vymezen i ochranný ovladatelný prostor a nádrž tak přispěje k protipovodňové ochraně města Kryry a dalších sídel podél Blšanky.

Za současné hydrologické situace lze kombinací uvedených opatření zajistit vodu přímo z oblasti Rakovnicka. V případě, že se v budoucnu naplní nepříznivé scénáře klimatické změny, bude nutné vodu do oblasti Rakovnicka převést ze vzdálenějších větších toků - Ohře nebo Berounky.

Zároveň s přípravou vodního díla Kryry připravuje Povodí Ohře výstavbu vodního díla Mukoděly přímo na Blšance. Víceúčelová nádrž o celkovém objemu 920 tis. m3 by měla nadlepšovat průtoky v Blšance, zajistit vodu pro závlahy a zároveň poskytnout částečnou ochranu, zejména města Kryry, před povodněmi.

Sypaná hráz v ř. km 31,0 by měla mít výšku 11,5 m, délku 180 m, s korunou hráze na kótě 323,50 m n. m. Plocha povodí Blšanky k profilu plánované hráze je 65,6 km2.

Dalšími z opatření, která doplní hlavní zmíněné stavby v povodí řeky Blšanky, jsou i stavby revitalizačního charakteru, které mají podpořit lepší využití vody v krajině.

„Reálná doba přípravy největšího z připravovaných opatření, tedy vodního díla Kryry, je přibližně 20 let,“ uzavřel Svejkovský.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…