Pozor! Nadace ČEZ opět otevírá grant Oranžový přechod, a to již podesáté…

11.01.2023 14:21 | Komerční článek

Čím lépe je chodec vidět, tím menší riziko nehody. Správné a dostatečné osvětlení přechodů pro chodce pomáhá výrazně zvyšovat bezpečnost zejména pro děti a seniory. Obce a města mohou od Nadace ČEZ prostřednictvím grantu Oranžový přechod získat až 120 000 korun.

Pozor! Nadace ČEZ opět otevírá grant Oranžový přechod, a to již podesáté…
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Žádost o finanční příspěvek přijímá nadace od 1. února až do 27. dubna. Napříč Českou republikou již funguje 215 Oranžových přechodů za bezmála 32 200 000 korun, další jsou v realizaci.

Zvláště zimní období, kdy se pozdě rozednívá, brzy stmívá, a navíc většinou i přes den panuje nevlídné pošmourné počasí, patří z hlediska dopravní bezpečnosti chodců, hlavně pak dětí mezi ta nejrizikovější. V obcích mimořádně zatížených silniční dopravou jsou pro školáky často nebezpečné i nedostatečně osvětlené přechody pro chodce, tedy místa, kde by to čekal málokdo. Nadace ČEZ proto letos otevírá již desátý ročník grantového řízení Oranžový přechod, v němž obce a města mohou získat na správné osvětlení přechodů až 120 000 korun. Jen za loňský rok Nadace ČEZ podpořila vznik 17 dalších.

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí

„Obce v drtivé většině případů chtějí bezpečnější přechody zejména v blízkosti škol a školek, protože malé děti patří k nejohroženějším skupinám chodců. Oranžové přechody ale rovněž vznikají třeba u autobusových a vlakových nádraží, kde zvyšují bezpečnost lidí spěchajících ještě za tmy do práce nebo z práce, případně u nemocnic, kde chrání zejména seniory a osoby se sníženou mobilitou. O grant je i po letech stále velký zájem,“ uvedla Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Jako příklad lze uvést třeba Oranžový přechod v Kostomlatech pod Milešovkou, který je zároveň i vůbec prvním přechodem pro chodce na poměrně frekventované silnici II. třídy č. 258, která rozděluje obec na dvě části. „Pokud míříte na silnice vyšší třídy, a to jak směrem na Teplice či Bílinu, tak i do Ústí nad Labem, Lovosic, potažmo i Prahy, musíte projet obcí po komunikaci, přes kterou nikdy nevedl žádný oficiální přechod pro chodce, ačkoliv ji denně přecházejí rodiče vedoucí děti do mateřinky, děti navštěvující první stupeň základní školy a samozřejmě i ti, co přijedou do obce autobusem, případně jím odjíždějí do zaměstnání,“ říká starosta Oldřich Seifert. A právě poblíž konečné zastávky autobusu byl přechod zřízen.

V Rumburku pak například v loňském roce nasvítili přechodovou zebru na průtahové silnici č. II/263, komunikaci II. třídy, která je v rámci Šluknovského výběžku zatížená místní i regionální dopravou s přesahem do sousedního Saska. „Přechod je v Pražské ulici, při které je oboustranná zástavba rodinných domů a občanské vybavenosti. V jeho blízkosti se nachází křižovatka s vjezdy do nákupních center. Díky oranžovému přechodu se tak zvýšila bezpečnost všech účastníků silničního provozu, hlavně pak chodců, kteří pendlují mezi oběma nákupními centry,“ poznamenal starosta Lumír Kus.

V současné době již napříč celou Českou republikou funguje 215 Oranžových přechodů za bezmála 32 200 000 korun, další jsou v realizaci. Jen v loňském roce jich přibylo 17, přičemž v rámci Ústeckého kraje podpořila Nadace ČEZ hned pět žádostí o grant. Nové Oranžové přechody mají nebo budou letos ještě do konce dubna zrealizovány v Kostomlatech pod Milešovkou, Bílině, Rumburku, Údlicích a Újezdečku. Od roku 2013 přitom nadace podpořila 34 projekty v Ústeckém a 5 v Libereckém kraji. Slovo projekt je přitom na místě, neboť někde dokázali, například v Postoloprtech, Krupce, Kadani a Teplicích nasvítit i více přechodů najednou.

Nadace ČEZ je největší firemní nadací v České republice. Za 20 let své existence podpořila napříč regiony v průměru přes 750 projektů za více než 160 milionů korun ročně. Nadační tým za celou dobu zpracoval 51 tisíc žádostí a správní rada nadace pak podpořila 13 764 projekty ve všech regionech České republiky. V rámci grantu Oranžový přechod jich zatím bylo 223.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…