Pozor na malé půjčky. Mohou vás dostat do dluhové pasti

17.04.2018 11:25

Malé půjčky neboli mikropůjčky jsou velkým lákadlem pro spoustu lidí. Stačí, když na konci měsíce před výplatou nevyjdete s úsporami.

Pozor na malé půjčky. Mohou vás dostat do dluhové pasti
Foto: www.pujcka.cz
Popisek: Prázdná peněženka, ilustrační foto

V takový okamžik se nabízí mnohdy jediná možnost, kterou je například půjčka do 5000 Kč. Malý finanční závazek, jež pokryje nečekané výdaje a vy jej celkem pohodlně splatíte do dalšího měsíce. U takto malých sum je totiž termín splatnosti nastaven v maximální délce kolem třiceti dnů.

Jenže i taková nenápadná a malá půjčka vás může dostat do určitých problémů.

Splácejte včas a řádně

V okamžiku, kdy se rozhodnete žádat o finance u některé z nebankovních společností na současném trhu, vybírejte jen z prověřených poskytovatelů. To je do jisté míry zárukou toho, že se nedostanete do dluhové pasti. Tam se lze octnout v podstatě chvíli poté, co neuhradíte dluh nebo si neprodloužíte termín splatnosti.

Sankční poplatky jsou pak vysoké a obvykle se na sebe nabalují. Malá půjčka pak jednoduše přeroste v tu velkou, a to i díky tomu, že spousta lidí začne vytloukat klín klínem. To znamená, že si půjčí znovu na to, aby mohli splatit předchozí závazky. Tato rostoucí pyramida má pak závěr v podobě již zmiňované dluhové pasti.

Pohlídejte si několik zásadních věcí

Abyste minimalizovali výše uvedené dopady, měli byste před výběrem malé půjčky důkladně prostudovat její podmínky, nahlédnout do smluv a ujistit se o pár věcech. Například o tom, jak vysoké jsou sankční poplatky, zda lze prodloužit termín splatnosti po úhradě platby v rozumné výši a jak vypadá hodnota RPSN.

Ta má na rozdíl od klasické úrokové sazby mnohem vypovídající hodnotu a zahrnuje v sobě všechny poplatky, respektive kompletní navýšení jistiny. Díky těmto věcem se postaráte o to, že vás nezaskočí splatnost žádné půjčky do 5000 Kč a vy se svých dluhů velice rychle zbavíte.

Nežli si půjčíte peníze, byť jen malý úvěr v řádu několika stovek až tisíců korun, spočítejte si, zda na uhrazení takové půjčky budete mít v nadcházejícím měsíci dostatek peněz a že vás tento krok nedovede k dluhové pasti. Možnosti, jak získat peníze na nečekané výdaje je v dnešní době bezpočet. Důležité je jen přemýšlet o tom, jak postupovat a kolik si půjčit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…