Praha 6: Na operu do Šárky

28.08.2019 15:04

Městská část Praha 6 a starosta Ondřej Kolář srdečně zvou na již jubilejní patnáctý ročník „Opery v Šárce“. V neděli 1. 9. 2019 od 14,00 hodin se dnes už stromy porostlými svahy Šárky opět rozezní hudba.

Praha 6: Na operu do Šárky
Foto: praha6.cz
Popisek: Logo Prahy 6

Od roku 2005 se vždy jednou za rok stane část přírodního parku Šárka dějištěm operního představení, které připomíná tradici někdejšího divadla, založeného zde v roce 1913.

Za uplynulých 14 let tu milovníci oper i ti, kteří přišli na operu poprvé v životě, viděli a slyšeli celou řadu českých hudebně dramatických děl Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka. Dá se snad bez nadsázky říci, že se první zářijový víkend v Šárce stal svátkem opery nejen pro obyvatele „Šestky“, kterým je tato akce určena jako dárek k oslavám Dne Prahy 6, ale i pro všechny Pražany a řadu těch, kteří sem na „Operu v Šárce“ jezdí z různých koutů Čech i ze zahraničí.

Letos poprvé po 14 letech uvidí publikum jinou než českou operu. I když právě ona má speciálně s Prahou velmi mnoho společného. Wolfgang Amadeus Mozart ji v roce 1787 napsal na objednávku pro pražskou hudební společnost a sám se účastnil zkoušek v Nosticově divadle. Přímo v samotné  opeře oslavil například českého skladatele, který s ním spolupracoval také jako korepetitor při zkouškách - Jana Křtitele Kuchaře.

Premiéra  4. října 1787 v Nosticově (nynějším Stavovském) divadle měla obrovský úspěch a Mozart, jakkoliv byl do té doby u nás uctíván, se stal doslova miláčkem Pražanů. 

A tak letos nabízíme všem, kteří mají rádi šárecká představení, patnáctou operu. Té se v celém světě říká „opera oper“ a byla napsaná právě pro Prahu. Don Giovanni.

Tato akce se koná díky vstřícnosti městské části Praha 6, která od počátku obnovy divadelních představení v roce 2005 vstoupila do projektu a náklady na přípravu a realizaci oper financuje. Akce je finančně podpořena také Hlavním městem Praha.

Operu uvádíme v italském originále. K dispozici budou na místě i libreta v českém jazyce, ale abyste neriskovali, že se na vás nedostanou, můžete si je už dnes stáhnout na stránkách: www.operavsarce.cz.

Osoby a obsazení:
Don Giovanni – Martin Bárta
Don Ottavio – Aleš Briscein
Leporello – Luděk Vele
Komtur – Pavel Vančura
Masetto – Pavel Švingr
Donna Anna – Jana Sibera
Donna Elvíra – Ester Pavlů
Zerlina – Lenka Máčiková
Orchestr opery Národního divadla řídí Jan Chalupecký
Sbor opery ND pod vedením Pavla Vaňka
Balet v choreografii Kateřiny Dedkové
Kostýmy – Josef Jelínek
Scéna a režie – Jana Divišová a Renée Nachtigallová

ORGANIZAČNÍ POKYNY:

Vstup je zdarma. Počítejte s tím, že autem se na místo konání nedostanete. Cesta pěšky trvá 20 až 30 minut, můžete jít buď od stanice metra Nádraží  Veleslavín nebo od konečné tramvají v Divoké Šárce (trasy budou vyznačeny).

Pro méně pohyblivé občany je připravena kyvadlová doprava. Označený mikrobus bude jezdit od tenisových kurtů na Aritmě od 11,30 hodin.
Nezapomeňte si s sebou vzít podložky na sezení a v případě deště také pláštěnky.

Akci každoročně navštíví tisíce lidí, pokud si chcete sednout tak, abyste dobře viděli, doporučujeme přijít s předstihem. Časová rezerva se vám bude hodit, i když přijdete s dětmi – na přístupové cestě je pro ně připraven doprovodný program. Na místě budou samozřejmě i stánky s občerstvením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…