Pražská plynárenská: Unikátní sbírka českých koláží míří do Rakouska

12.02.2013 19:50

Jedinečná sbírka koláží českých autorů, již od konce 90. let systematicky buduje společnost Pražská plynárenská, se péčí Českých center poprvé představí hned na dvou výstavách v Rakousku. Rozsáhlou expozici více než 80 děl předních českých výtvarníků 20. a 21. století budou milovníci umění moci zhlédnout v nádherném prostředí Saly Terreny kláštera v Klosterneuburgu severně od Vídně.

Pražská plynárenská:  Unikátní sbírka českých koláží míří do Rakouska
Foto: rep
Popisek: Rakouská vlajka

Menší část sbírky pak bude prezentována na tamním zastupitelském úřadě a jeden ze současných autorů zastoupených ve sbírce PP, a.s., Michal Cihlář, se představí v Českém centru Vídeň.

Výstava Česká koláž v klášteře Klosterneuburg potrvá od 22.2. do 26. 6. 2013; vernisáž se koná dne 21.2.
Výstava na Velvyslanectví České republiky ve Vídni proběhne ve dnech 8.2.-1.3.2013; vernisáž je ve čtvrtek 7.2.2013.  Doprovodná výstava Michala Cihláře, zástupce současné generace umělců věnujících se koláži, se uskuteční v galerii Českého centra Vídeň.

Sbírka koláží Pražské plynárenské je ojedinělá nejenom v českém, ale i ve světovém kontextu. Se svými takřka 500 exponáty zhruba šedesáti autorů je největší sbírkou svého druhu na světě, ovšem neméně pozoruhodná je i kvalita děl. Mezi základní díla kolekce patří vrcholné práce Jindřicha Štyrského a Toyen z poloviny 30. let, vytvořené jen několik let poté, co se koláž v českém umění díky surrealismu poprvé objevila. Klenotem je i soubor kolážovaných objektů Jiřího  Koláře s názvem Dvanáct ročních období; Jiří Kolář je dnes suverénně nejslavnější postavou dějin české koláže, již v šedesátých letech pozvedl k novým výšinám formálního výrazu i intelektuálního náboje. Kromě něj jsou ve sbírce zastoupeni i další umělci, jejichž jména jsou dnes skutečnými pojmy: Adolf Hoffmeister, Libor Fára, Vladimír Fuka, Emil Juliš, Běla Kolářová, Ladislav Novák, Jan Švankmajer a další.

Obě výstavy jsou historicky první společnou akcí Pražské plynárenské a Českých center. Spolupráci inicioval Martin Krafl, ředitel Českého centra Vídeň.

Genezi prezentace popisuje následovně: „Jedinečnou sbírku koláží Pražské plynárenské znám a obdivuji již několik let. Už před svým odjezdem do Vídně jsem měl v úmyslu ji v Rakousku vystavit, neboť zde představena nikdy nebyla. Bylo však třeba najít vhodného partnera a odpovídající prostory. Když jsem před rokem navštívil okouzlující klášter Klosterneuburg nedaleko Vídně, projekt byl na světě. Jsem rád, že se pro něj Pražská plynárenská nadchla!“    

     
Pražská plynárenská je jednou z dosud nemnoha českých společností, jež se rozhodly systematicky a informovaně investovat do kvalitních uměleckých děl domácích autorů. Za dvě desetiletí se tak podařilo vytvořit unikátní soubor uměleckých děl náležejících do jediného, byť velmi různorodého žánru; sbírka se neustále rozrůstá. Od roku 2005 pro její prezentaci firma provozuje vlastní prostor – Galerii Smečky. Jiří Hamšík, předseda správní rady Nadačního fondu Galerie Smečky, k tomu dodává: „Naše společnost pravidelně představuje svou sbírku na výstavách ve vlastní galerii, současná výstava je již třicátá šestá. Kromě výstav koláží doplňujeme dramaturgii o výstavy dalších uznávaných tvůrců, jako např. Vladimíra Jiránka, Jiřího Trnky, nebo Josefa Lady. Díla ze sbírky zapůjčujeme renomovaným galeriím doma i v zahraničí, např. nyní jsou díla Běly Kolářové vystavena v  Galerii Raven Row v Londýně.  První samostatnou reprezentativní výstavu v zahraničí jsme uspořádali v roce 2011 v Pražském domě v Bruselu a měla velký ohlas. Nyní se díla představí, i díky dobré spolupráci s  Českými centry, ve Vídni. Do budoucna předpokládáme výstavy i v dalších zemích. Jsme rádi, že se nám daří propagovat české umění ve světě.“

Česká centra v oblasti výtvarného umění

  • Podporují účast českého zastoupení na významných mezinárodních přehlídkách, veletrzích a realizují doprovodné programy s designéry.

 

  • Jsou partnery významných českých designových soutěží (Nový zboží, CzechGrand Design, Bienále Brno), vítězům cen zajištují zahraniční rezidenční stáže.

 

  • Organizují výstavy, módní přehlídky, workshopy a další akce pro prezentaci českého designu ve světě.

 

  • Iniciují a podporují  projekty českých umělců v zahraničních galeriích.

 

 

  • Ve vlastních výstavních prostorách prioritně představují  současné  výtvarníky  s propojením na místní umělce a instituce.

 

  • Podporují českou účast na mezinárodních veletrzích výtvarného umění a realizují doprovodné programy jako např. diskuse, workshopy apod.

 

Více informací:

www.czechcentres.cz/prague; www.czechcentres.cz; www.komiksfest.cz

 

ČESKÁ CENTRA

Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí pro propagaci ČR v zahraničí. Prosazují českou kulturní scénu na mezinárodním poli. Síť Českých center působí z 21 zahraničních metropolí tří kontinentů. Generální ředitelkou Českých center je Vilma Anýžová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…