Pražské protonové centrum nabízí pojišťovnám levnější alternativu v léčbě prostaty

13.02.2013 14:00

Pražské protonové centrum v těchto dnech vyjednává se zdravotními pojišťovnami podmínky úhrad léčby onkologických pacientů. Vzhledem k velkému množství nemocných čekajících na zákrok nabídlo Centrum pojišťovnám levnější úhrady vybraných typů karcinomu prostaty, které jsou vhodné pro ozařování. Cena léčby pomocí protonů je tudíž nižší, než cena současné moderní fotonové radioterapie.

Pražské protonové centrum nabízí pojišťovnám levnější alternativu v léčbě prostaty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

„V roce 2013 se v České republice očekává více než 7000 nových nemocných s karcinomem prostaty. Zvyšování kapacit a možností terapie přináší další naději na lepší léčebné výsledky. Protonové centrum rozšiřuje ve spolupráci s ostatními radioterapeutickými centry možnosti ozařování, které jsou základem v boji proti nádorovým onemocněním“, říká hlavní lékař protonového centra MUDr. Jiří Kubeš, PhD.

Karcinom prostaty je častým nádorovým onemocněním mužů. Nabízená terapie umožňuje zkrácení celkové doby léčby na 14 dnů včetně vstupních vyšetření. Nemocní tak nejsou vyřazeni z aktivního života. Snížení dávky vede k výrazné redukci nežádoucích účinků, jako jsou pomočování či krvácení z konečníku. Totéž platí i o vysoké šanci na zachování potence u sexuálně aktivních mužů. Vysoká kvalita života je tak zajištěna během terapie i po ní.

Nabídka léčby se týká všech pacientů, u kterých se lékaři jednoznačně shodli na doporučení protonové terapie. Vzhledem k časově náročnému způsobu projednávání individuálních žádostí na protonovou terapii tak Protonové centrum tímto krokem zpřístupní léčbu českým pacientům a rovněž ji výrazně urychlí.  Pro pojišťovny tato možnost konkrétně znamená ušetřit náklady za čtvrtinu z tisíce pacientů, které by jinak čekala léčba konvenční metodou. A to pouze v přímých nákladech na ozařování, protože konvenční léčbu dále navyšuje nutná následná péče.

„Je několik diagnóz, u kterých jsou důkazy o klinickém přínosu protonové terapie velmi silné. Jsou to některé nádory oka, baze lební, míchy, páteře a nádory u dětí. Lze předpokládat, že u nich protony díky nižším dávkám na zdravé tkáně umožňují léčit s nižším rizikem vedlejších účinků a možná i vyšší  šancí na vyléčení. Jsou i jiné situace, kde standardní fotonová radioterapie neumožňuje optimální ozáření nádorového ložiska při respektování dávkových limitů na zdravé tkáně. Jedná s o vybrané pacienty s nádory vedlejších dutin nosních, nádory plic, jater, prostaty, sarkomy břicha, či lymfomy. I u těchto pacientů by měla být zvážena možnost protonové terapie,“ dodává Prof. MUDr. Jiří Petera, Ph.D., předseda Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …