Pražský Den železnice bude ve znamení oslav 25. výročí PID

18.09.2017 14:53

V sobotu 23. září se v metropoli koná regionální Den železnice spojený s oslavami 25. výročí zapojení železnice do Pražské integrované dopravy. Centrem oslav se stane nádraží Praha-Smíchov, kde bude od 9:00 do 17:30 připravený bohatý program. Jeho součástí bude i slavnostní křest jednotky CityElefant v nátěru „25 let železnice v PID“. Na své si přijdou i fanoušci městské hromadné dopravy, kteří se svezou historickými autobusy a tramvajemi.

Pražský Den železnice bude ve znamení oslav 25. výročí PID
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Na nádraží Praha-Smíchov proběhne cca v 11 hodin slavnostní křest jednotky řady 471 v novém nátěru "25 let železnice v PID". V jejím interiéru a také před ní bude během dne možné prohlédnout si výstavu o historii a budoucnosti Pražské integrované dopravy. Zájemci tu uvidí i klip k výročí 25 let železnice v PID a další krátké filmy. Kromě CityElefantu budou ve stanici vystavena také další železniční vozidla depa kolejových vozidel. Návštěvníci si budou moci prohlédnout také modelovou železnici nebo se svézt na šlapací drezíně. Program ve stanici zpestří i vystoupení rock´n´rollové kapely Crazy Dogs a divadelní vystoupení dětí z DDM Praha 5.

Ze smíchovského nádraží pojede během soboty několik zvláštních vlaků, na které České dráhy nasadí jak historická, tak nejmodernější vozidla.

Cestující se budou moci během dne několikrát svézt nostalgickým vlakem v čele s parní lokomotivou „Čtyřkolák“, která oslaví 100 let od své první jízdy, s motorovou lokomotivou „Karkulka“ na postrku. Během prvních dvou jízd (odjezdy ze Smíchova v 9:30 a 11:45) zajede souprava po pražských tratích do Radotína, Libně, na hlavní nádraží, do Vršovic nebo Hostivaře, třetí vlak s odjezdem ze Smíchova ve 14:45 zamíří přes Prokopské údolí do Rudné u Prahy a Loděnice a zpět a poslední čtvrtá jízda v 17:20 je plánovaná po pražském Semmeringu do Rudné u Prahy a Prokopským údolím zpět na Smíchov. Do Prokopského údolí je naplánováno také devět vyhlídkových jízd parním vlakem dopravce ZABABA. Historická vozidla budou zastoupená také motorovým vozem Hurvínek, který povozí děti i dospělé po nádraží Praha-Smíchov.

Atraktivní součástí programu budou také jízdy moderními soupravami: jednotkou RegioShark (řada 844) do depa ve Vršovicích nebo soupravou InterPanter (řada 660) po pražských spojkách.

Fanoušci městské hromadné dopravy se můžou těšit na bezplatné jízdy historickou tramvají po trase Smíchovské nádraží – Anděl – Karlovo náměstí – I. P. Pavlova – Vršovice (Čechovo nebo Kubánské náměstí) a navazujícím historickým autobusem dále do vršovického depa. Historický autobus pojede také po trase Smíchovské nádraží – Výtopna Zlíchov – Království železnic – Smíchovské nádraží. Království železnic bude zároveň možné navštívit za poloviční jízdné.

Podrobné jízdní řády a ceník jízdného jsou k dispozici ZDE. Detaily o parních jízdách dopravce ZABABA a o Výtopně Zlíchov jsou ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…