Pražský filharmonický sbor poprvé v Rusku

08.02.2018 19:47

Na své historicky první turné do Ruska se vydá Pražský filharmonický sbor (PFS) se svým hlavním sbormistrem Lukášem Vasilkem. Naposledy zde vystoupil s Českou filharmonií pod vedením Václava Neumanna již téměř před 30 lety, kdy v rámci Dnů československé kultury uvedl Janáčkovu Glagolskou mši a kantátu Česká píseň Bedřicha Smetany.

Pražský filharmonický sbor poprvé v Rusku
Foto: Pražský filharmonický sbor (PFS)
Popisek: Pražský filharmonický sbor (PFS)

Pražský filharmonický sbor se během turné představí se v nejprestižnějších koncertních sálech Petrohradu a Moskvy a uvede zde výhradně české skladatele: Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů a Antonína Dvořáka. Na dvou vokálně-symfonických koncertech bude spolupracovat se slavnými ruskými orchestry a dirigenty.

10. února 2018 provede ve Velkém sále Petrohradské filharmonie Glagolskou mši Leoše Janáčka, a to spolu s Petrohradskou filharmonií pod taktovkou Nikolaje Alexejeva. Sólisty budou: Mlada Khudoley (soprán), Julia Matochkina (mezzosoprán),  Boris Stepanov (tenor), Vladimir Felyauer (bass).

O dva dny později vystoupí PFS na samostatném a cappellovém koncertě v jednom z nejslavnějších operních domů, v koncertním sále Mariinského divadla.  Pod taktovkou Lukáše Vasilka provede kantáty Bohuslava Martinů: Legenda z dýmu bramborové nati, Otvírání studánek, Romance z pampelišek, Mikeš z hor. V sólových partech se představí: Pavla Vykopalová (soprán), Jana Hrochová (alt), Martin Slavík (tenor) a Jiří Brückler (baryton).

Na posledním koncertě bude PFS spolupracovat s Velkým symfonickým orchestrem P. I. Čajkovského v Moskvě pod taktovkou Vladimira Fedosejeva a ve Velkém sále Moskevské konzervatoře P. I. Čajkovského v Moskvě 15. února provede oratorium Antonína Dvořáka Stabat mater, op. 58.  Sólisty budou: Anna Pegová (soprán), Irina Reynard(mezzosoprán), Igor Morozov (tenor), Dmitrij Skorikov (bass).

Turné se koná s podporou Ministerstva kultury ČR a Českého centra v Moskvě. Pražský filharmonický sbor tyto koncerty zařazuje jako svůj příspěvek k jubilejním oslavám 100. výročí vzniku samostatného Československého státu. 

Přehled koncertů najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…