Pražský magistrát se ohradil proti akci konvičkovců: Shromáždění se nepovolují, pouze oznamují

22.08.2016 12:22

Včerejší shromáždění v části Staroměstského náměstí s názvem „Obsazení Prahy – akce na podporu demokracie“, které oznámil svolavatel Martin Vítek, vyvolalo paniku především mezi návštěvníky hlavního města a magistrát jednání účastníků důrazně odsuzuje. Rádi bychom proto uvedli na pravou míru několik faktů.

Pražský magistrát se ohradil proti akci konvičkovců: Shromáždění se nepovolují, pouze oznamují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Oblast práva shromažďovacího je upravena zákonem o právu shromažďovacím. Shromáždění se podle Listiny základních práv a svobod nepovolují. Postačuje oznámení jeho konání příslušnému úřadu – v tomto případě Magistrátu hl. m. Prahy. Oznámení posuzuje úřad podle zákona po stránce formální (náležitosti, lhůty), obsahové (soulad účelu se zákonem) a faktické (místní či časová kolize s jiným shromážděním, vliv na dopravu a podobně).

V případě shromáždění svolavatele Martina Vítka úředníci magistrátu znali pouze základní rámec akce, tedy to, že půjde o divadelní představení s příjezdem herců vojáků, podrobnosti úředníkům nebyly oznámeny. Pokud by z oznámení bylo jasné, že by shromáždění mohlo vyvolat násilí nebo mohlo ohrozit skupinu obyvatel, shromáždění by magistrát zakázal. Z oznámení tyto skutečnosti však nebyly patrné.

Vybraných akcí se dle rozsahu a charakteru účastní zpravidla jeden až čtyři úředníci magistrátu, kteří mohou kontrolovat zejména dodržování zákona o právu shromažďovacím. Úředníci jsou povinni řídit se zákonem a posuzují, zda se jedná o oznámené shromáždění, sledují průběh shromáždění a vyhodnocují, zda nebyly naplněny důvody k rozpuštění shromáždění. V takovém případě mají pravomoc shromáždění rozpustit, pak činí výzvu k rozpuštění shromáždění a mohou dát pokyn Policii ČR k zákroku směřujícímu k rozpuštění shromáždění. V případě nedělního shromáždění úředníci vyzvali svolavatele k ukončení akce okamžitě, jakmile jednání účastníků začalo způsobovat paniku a naplňovalo znaky možného ohrožení skupiny obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

7:44 HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

Jedním z výsledků jednání Vlády České republiky v úterý 30. dubna 2024 bylo schválení rámcového prog…