Před koronavirovou ponorkou zachránila děti z DD Příbor kola od Nadace ČEZ

12.07.2020 10:24

Jak dostat děti od mobilů a počítačů k pohybu a sportování? V Dětském domově Příbor na Novojičínsku se rozhodli pro atraktivní cykloturistiku. V době, kdy pro Nadaci ČEZ připravovali žádost o příspěvek na pořízení nových kol, ještě netušili, jak se jim budou v koronavirové době hodit.

Před koronavirovou ponorkou zachránila děti z DD Příbor kola od Nadace ČEZ
Foto: archiv DD Příbor
Popisek: Dětem z DD Příbor pomohl grant od Nadace ČEZ

Dnes už jsou kola nakoupená díky energií lidí využívajících aplikaci EPP – Pomáhej pohybem běžnou součástí života kluků i holek. Neocenitelnou službu ale prokázaly už na jaře, kdy děti kvůli epidemiologickým opatřením trávily celé dny zavřené v areálu domova. „Hned po ukončení nouzového stavu jsme vyrazili na první výlet k přehradní nádrži v Kateřinicích. Možnost užít si krásný výlet byla pro všechny úžasná a pomohla nám při boji s hrozící ponorkovou nemocí,“ řekl strejda Michal Koželuh, který stál u zrodu celého nápadu a teď má kola v domově na starost. „Doposud jsme měli v domově asi deset kol, tedy spíše nepoužitelných vraků. Díky 80tisícovému daru Nadace ČEZ teď máme osm nových moderních a kvalitních kol, včetně přileb a dalších bezpečnostních prvků,“ dodal Michal Koželuh.

Finance na pořízení kol poslala nadace do DD Příbor díky nadšencům využívajícím při svém sportování aplikaci EPP – Pomáhej pohybem. Tu si může každý bezplatně stáhnout na mobil, při svém sportování – včetně jízdy na kole – zapnout a vysportovanou energii převedenou na body pak věnovat některému z projektů aktuálně nasazených v aplikaci.

„Při práci v domově jsem s dětmi celé dny. Dlouho mě mrzelo, že trávily spoustu času se svými mobily a neuměly se radovat z obyčejných věcí. Cykloturistika se mi zdála jako vhodná cesta, jak je přimět k aktivnímu a smysluplnému trávení volného času,“ vysvětlil Michal Koželuh, jak přišel na nápad požádat Nadaci ČEZ o grant. A dodal, že možnost vyrazit na kolech za město kluky i holky z příborského dětského domova nadchla.

Po jarních výletech jsou teď kola v permanenci při prázdninových vyjížďkách, zatím jednodenních. Tety a strejdové chtějí děti nejdříve seznámit s pravidly silničního provozu a proškolit je v bezpečné jízdě ve skupině. Pak mají v plánu s nimi vyrážet i na delší putování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …