Předčasně narozené děti jsou zase blíž k mléku od vlastní matky

06.01.2015 18:49

Neonatologické oddělení českobudějovické nemocnice udělalo další dílčí krok k zajištění maximální kvality péče o předčasně narozené děti či nemocné novorozence a jejich matky. Umožnilo jej pořízení nových moderních odsávaček mateřského mléka Medela, které věrně napodobují sání kojence ve dvou fázích, čímž jsou nejen vysoce účinné, ale současně také mimořádně šetrné k prsům rodiček. Počet odsávaček nyní plně pokrývá potřeby oddělení, což v tuzemsku dosud není zcela běžné.

Předčasně narozené děti jsou zase blíž k mléku od vlastní matky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kojenec

„Jedním ze základních kamenů naší péče je maximální podpora časného těsného kontaktu matky s dítětem, což má pochopitelně velmi úzkou vazbu k prolaktačním aktivitám a optimalizaci výživy u extrémně nedonošených novorozenců. Naše pracoviště má k dispozici 21 mateřských lůžek, tedy 42 procent celkové lůžkové kapacity pro nedonošené novorozence, určených k dlouhodobé společné hospitalizaci matek a dětí v některých případech již od aktuální váhy okolo jednoho tisíce gramů. Současný trend podávání čerstvého mateřského mléka bez jakékoli úpravy se nám daří zajišťovat mimo jiné právě i díky vybavenosti pracoviště dostatečným počtem dvoufázových odsávaček,“ uvedl primář Neonatologického oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., MUDr. Milan Hanzl, Ph.D. Doplnil, že dvoufázových odsávaček mělo dříve oddělení k dispozici osm, deset nyní přikoupilo, takže disponuje 18 kusy.

Superspecializovaná péče českobudějovického neonatologického oddělení je spolu s vysokou odbornou erudicí lékařů směřována z již uvedených důvodů také k včasnému zahájení laktace u matek novorozenců a tím k včasnému podávání mateřského mléka dětem. Tvorbu mateřského mléka je potřeba včas podporovat stimulací mléčné žlázy a v tomto ohledu hrají zdánlivě nevýznamné přístroje, jako jsou odsávačky velice důležitou roli.

„Velmi malé děti jednoduše nepřiložíte k prsu. Mléko jim proto podáváme pomocí sondy zavedené do žaludku. Použití odsávačky znamená vysoký komfort pro matku. Přístroj nahradí sání dítěte, simuluje přirozený způsob kojení a je tak schopen udržet tvorbu mléka a hlavně ji nastartovat tak rychle, aby dítě mělo mlezivo od prvních hodin po porodu,“ poznamenal prim. MUDr. Hanzl.

Lékaři a sestry neonatologického oddělení dnes mimo jiné běžně pečují o těžce nebo extrémně nezralé děti s porodní váhou nižší než 1500, často i 1000 gramů. Nejen těmto novorozencům, ale také nově narozeným dětem, jejichž matky nemají z různých důvodů dostatek vlastního mléka, slouží v rámci oddělení také Banka mateřského mléka, která je jedním ze šesti podobných pracovišť v ČR.

„O významu mateřského mléka pro budoucí vývoj dítěte už dnes nikdo nepochybuje. Čerstvé mateřské mléko má díky svému složení zásadní vliv na růst a vývoj dítěte, včetně stránky neurologické a duševní, a v neposlední řadě příznivě ovlivňuje vývoj imunity. Ačkoli se snažíme v maximální možné míře využít pro výživu předčasně narozených dětí vlastní čerstvé mléko od vlastní maminky, ne vždy je to možné. Pak přichází na řadu mléko z banky,“ poznamenal primář Hanzl.
Neonatologické oddělení je spolu s Gynekologicko – porodnickým oddělením Nemocnice České Budějovice, a. s., součástí Perinatologického centra intenzivní péče, jež patří dlouhodobě mezi nejlepší pracoviště v České republice zabývající se problematikou těhotenství, porodu a péče o dítě po porodu. Jeho výsledky také velmi dobře obstojí i v mezinárodním srovnání. Jihočeský kraj věnuje rozvoji péče o dítě a matku velkou pozornost. V současné době je ve fázi realizace výstavba zcela nového objektu Perinatologického centra intenzivní péče Nemocnice České Budějovice, a. s., v hodnotě přibližně 200 miliónů korun.

Neonatologické oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., poskytuje péči především všem novorozencům narozeným ve zdejší porodnici, včetně donošených a zdravých novorozenců. Nezastupitelnou úlohu však má v rámci Jihočeského kraje a části kraje Vysočina a Plzeňského kraje v péči o extrémně a těžce nedonošené novorozence, jejichž porody jsou až v 90 procentech soustředěné do porodnické části Perinatologického centra intenzivní péče Nemocnice České Budějovice, a. s.

Vysoce specializovaná péče je na neonatologickém oddělení věnována nemocným novorozencům, kteří vyžadují resuscitační a dlouhodobou intenzivní péči či novorozencům se závažnými vrozenými vadami.

Kromě kardiochirurgických operací, výkonů hrudní chirurgie a některých vysoce specializovaných výkonů dětské či plastické chirurgie, kde oddělení úzce spolupracuje se specializovanými centry mimo region, zajišťuje péči novorozencům a malým kojencům tam, kde léčba jejich onemocnění vyžaduje chirurgický zákrok některého z oborů soustředěných v českobudějovické nemocnici. V oblasti péče o novorozence s extrémně nízkou porodní váhou patří pracoviště stabilně mezi nejúspěšnější centra v České republice.

Neonatologické oddělení hospitalizuje ročně bezmála 3,5 tisíce nejmenších pacientů. Z toho je necelá jedna čtvrtina novorozenců nedonošených. Dětí těžce a extrémně nedonošených projde péčí oddělení přibližně 130 až 150 ročně.

Nemocnice České Budějovice, a. s., patří se svou lůžkovou kapacitou 1450 lůžek mezi největší zdravotnická zařízení v České republice. Poskytuje základní, specializovanou i vysoce specializovanou péči prakticky ve všech medicínských oborech zejména pro celý jihočeský region.

V Nemocnici České Budějovice, jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno okolo 53 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 30 tisíc operačních zákroků a téměř 660 tisíc ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se zde narodilo 2267 dětí.

Nemocnice má průměrně 2500 zaměstnanců a je tedy jedním z největších zaměstnavatelů v Jihočeském kraji. Za posledních sedm let investovala nemocnice do svého rozvoje více než 1,6 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…