Přednáška přiblíží lesy a pralesy Jeseníků

22.11.2014 22:37

V šumperském muzeu probíhá výstava s názvem 45 let Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jeseníky. U její příležitosti se v úterý 25. listopadu uskuteční přednáška o Lesích a pralesích Jeseníků a jejich obyvatelích.

Přednáška přiblíží lesy a pralesy Jeseníků
Foto: sumperk.cz
Popisek: Náměstí v Šumperku

CHKO Jeseníky je nejlesnatějších chráněnou krajinnou oblastí v České republice. Lesy zaujímají ¾ rozlohy CHKO Jeseníky. Z velké části jde o lesy ovlivněné lidskou činností, převažují kulturní smrčiny. Smrk tvoří přirozené porosty až v nadmořské výšce nad 1100 m. Dříve byly tyto oblasti málo dostupné, proto zde byl v minulosti les jen minimálně ovlivňován hospodařením. Většina horských smrčin se nachází v přísných rezervacích, kde zásahy do života lesů jsou minimální.

Z původně převažujících bukových porostů zůstaly dnes už jen rozptýlené ostrůvky. Část z nich se nachází v přírodních rezervacích (například Jelení bučina, Bučina pod Františkovou myslivnou).

Na přednášce Jindřicha Chlapka a Petra Šaje se dozvíte, zda jsou ještě v Jeseníkách pralesy, co to vlastně prales je, jestli zdejší lesy ohrožuje kůrovec, kteří obyvatelé zdejších lesů jsou před vyhynutím a kterým se v Jeseníkách dobře daří i jak jsou na tom jesenické lesy se zdravím.

Přednáška proběhne 25. listopadu v 17 hodin v Rytířském sále Vlastivědného muzea v Šumperku. Vstupné 20 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…