Předsedkyně Kontrolního výboru Evropského parlamentu zkritizovala Babiše za Čapí hnízdo

23.03.2016 19:58

Nebývale ostře se pustila do českého ministra Andreje Babiše za jeho konflikt zájmu a za kauzu Čapí hnízdo také předsedkyně Kontrolního výboru Ingeborg Grässle (EPP). Ta vítá, že kauzu začala vyšetřovat policie a OLAF.

Předsedkyně Kontrolního výboru Evropského parlamentu zkritizovala Babiše za Čapí hnízdo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropský parlament

„Už několik let se výbor Evropského parlamentu pro kontrolu rozpočtu zabývá problémy správy a kontrolních orgánů v České republice včetně případu Čapího hnízda a obvinění z možného zneužití evropských dotací. Vítám, že se případem zabývá OLAF a policie České republiky. Lituji, že se dříve v tomto případě neřešil střet zájmů,“ kritizuje Babiše ve svém prohlášení uznávaná německá europoslankyně Grässle.

Grässle opakovaně Babiše na jeho střet zájmu upozorňovala

„Během naší návštěvy České republiky na jaře 2014 jsme se snažili upozornit na tento problém, stejně tak jako na ostatní případy podvodů a zneužití fondů. Je důležité vzít v potaz, že to budou čeští daňoví poplatníci, kdo zaplatí za to, když nebudou dodržována pravidla čerpání evropských peněz, o zadávání veřejných zakázek a další evropské předpisy,“ uvedla německá europoslankyně.

Podle Grässle je nepřípustné, aby členové vlády, kteří jsou z hlediska své oficiální funkce garantem řádného užívání fondů, zároveň z těchto fondů měli prospěch a mohli ovlivnit způsoby, jakými jsou tyto fondy přidělovány a jejich použití kontrolováno. „To vrací vnímání Česka na úroveň afrických zemí,“ dodala europoslankyně.

Zdroj: Eva Fruhwirtová, mediální poradkyně poslance Evropského parlamentu Tomáše Zdechovského

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…