Předvolební kulaté stoly HK ČR: Zástupci byznysu jednali s KDU-ČSL

24.10.2013 9:01

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) uzavřela sérii předvolebních kulatých stolů diskuzí s vedoucími představiteli KDU – ČSL. Zástupci HK ČR včetně členů představenstva a zástupců živnostenských společenstev, v čele s prezidentem Petrem Kuželem, diskutovali s úřadujícím předsedou strany Pavlem Bělobrádkem, dále s prvním místopředsedou Marianem Jurečkou a dopravním expertem, členem strany Robertem Šťastným. Prezident HK ČR v úvodu diskuze ocenil odhodlání nového vedení strany ucházet se znovu o zastoupení v poslanecké sněmovně, protože jde o stranu, která již několikrát v naší historii hrála důležitou úlohu v koaličních vládách.

Předvolební kulaté stoly HK ČR: Zástupci byznysu jednali s KDU-ČSL
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Volební program, zejména jeho pasáže týkající se respektování zájmů podnikatelů a stabilnosti podnikatelského prostředí, vyznívá pro HK ČR příznivě.  HK ČR sdílí požadavek na fungující státní správu včetně urgentní nutnosti přijetí zákona o státní službě, na efektivní trh práce a sociální smír.  Shodujeme se rovněž v potřebě aktivní politiky zaměstnanosti. Jak řekl předseda KDU - ČSL Bělobrádek, ten kdo pracuje, musí na tom být lépe než ten, kdo pobírá sociální dávky. HK ČR rovněž vítá záměr strany podporovat rodiny s dětmi formou daňového zvýhodnění zaměstnavatelů, a to včetně systému zavedení kratších úvazků pro matky s malými dětmi. HK ČR dlouhodobě usiluje o zlepšení situace v oblasti technického vzdělávání a učňovského školství a proto vítá, že KDU - ČSL má ve svém programu stejné záměry.

Čerpání evropských peněz by mělo být v prvé řadě zaměřeno na projekty, které přinášejí vznik nových pracovních míst. Požadavek KDU - ČSL, aby tyto prostředky byly využity na projekty ke zlepšení regionální infrastruktury, HK ČR podpořila, ale požaduje, aby tyto prostředky šly též na projekty na podporu podnikání a inovací, které přispějí ke zlepšení konkurenceschopnosti české ekonomiky.

V oblasti vědy a výzkumu by HK ČR uvítala jednoznačnější požadavek KDU - ČSL na propojení vědy a výzkumu s konkrétními potřebami průmyslu a podnikatelů.

HK ČR vítá příslib KDU - ČSL nezvýšit daně živnostníkům ani firmám, ani celkové daňové zatížení. Máme však výhrady k záměru zavést registrační pokladny, kde by bylo potřeba ještě vyjasnit mnoho nejasností ohledně rozsahu jejich zavedení, kontroly daňových údajů a podobně.

Obě strany shodně požadují urychlené odstranění bariér v oblasti zákona o veřejných zakázkách cestou jeho novelizace. Sdílejí rovněž velmi podobné pohledy na potřeby v oblasti dopravy, energie, či podpory exportu.

Prezident Kužel požádal představitele KDU - ČSL o podporu požadavku HK ČR na zavedení automatické registrace osob podnikajících podle živnostenského zákona u HK ČR, jako prvního kroku ke zlepšení a zkvalitnění kultury podnikání v ČR.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 61 regionálních komorách a 86 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…