Premiér Sobotka bude v Číně jednat o rozvoji spolupráce v oblasti dopravy, investic, bankovnictví i zdravotnictví

15.06.2016 22:15

Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštíví společně s dalšími členy vlády ve dnech 16. - 20. června 2016 Čínskou lidovou republiku. Během pracovní cesty se setká s předsedou vlády ČLR a dvěma vicepremiéry. Jako hlavní představitel šestnácti zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy se také zúčastní dvou setkání těchto zemí s Čínou. Hlavními prioritami cesty je rovněž rozvoj spolupráce obou zemí v oblasti letectví, zdravotnictví a finančního sektoru.

Premiér Sobotka bude v Číně jednat o rozvoji spolupráce v oblasti dopravy, investic, bankovnictví i zdravotnictví
Foto: Partie FTV PRIMA
Popisek: Bohuslav Sobotka na Primě

Pracovní cesta předsedy vlády potvrzuje význam, jaký obě strany vzájemnému vztahu přikládají. Pro Českou republiku je cesta, spojující bilaterální jednání s formátem 16+1 další významnou příležitostí k prohloubení spolupráce s Čínou a k dalšímu rozvoji našeho strategického partnerství jak na česko-čínské úrovni, tak i v rámci strategické spolupráce mezi EU a ČLR. Předsedu vlády na jeho cestě do Číny doprovodí ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ministr dopravy Dan Ťok. 

Během své návštěvy se český premiér již podruhé během sedmi měsíců setká se svým čínským protějškem, uskuteční se také jednání se dvěma čínskými vicepremiéry. Premiér Sobotka se setká s primátorem hlavního čínského města Pekingu, se zástupci několika čínských provincií, představiteli klíčových čínských finančních institucí i významnými čínskými podnikateli. V průběhu cesty bude uzavřeno několik významných dohod a memorand o spolupráci. 

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se zúčastní jako hlavní zástupce skupiny 16 zemí také dvou setkání ve formátu 16+1, tedy setkání zástupců zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy s Čínou. To je důkazem důležité role, jakou Česká republika v tomto uskupení hraje. V sobotu se spolu s delegací zástupců českých krajů zúčastní premiér Local Leaders Meeting a poslední den své cesty zahájí v Su-čou Summit ministrů zdravotnictví. 



Mezi hlavní témata, o kterých bude předseda vlády se zástupci ČLR jednat, patří prohlubování spolupráce v oblasti letectví, zdravotnictví a finančního sektoru. Velký důraz bude během cesty předseda vlády klást na prohlubování ekonomické spolupráce, ať už v rámci dohod o spolupráci mezi konkrétními firmami nebo umožnění přístupu českých výrobků na stále populárnější on-line nákupní platformy v Číně. 

Předseda vlády Sobotka navštívil Čínskou lidovou republiku v listopadu loňského roku. Na nejvyšší úrovni jednal s prezidentem a předsedou vlády ČLR, primátory měst Pekingu a Šanghaje, vystoupil na summitu 16+1, zahájil česko-čínský podnikatelský seminář, o prohloubení spolupráce jednal se zástupci největší čínských bankovních institucí, přednesl projev na Pekingské univerzitě a společně s předsedou představenstva letecké společnosti China Eastern stvrdil dohodu o zahájení provozu přímého leteckého spojení Praha – Šanghaj. V rámci první návštěvy premiéra Sobotky v Číně bylo podepsáno celkem 31 dohod a memorand především v oblastech investic, bankovnictví a zdravotnictví.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…