Premiéři jednali ve Slavkovském formátu o hospodářské a sociální konvergenci, bezpečnosti i migraci

24.08.2017 12:06

V Salzburgu se ve středu 23. srpna 2017 uskutečnilo jednání Slavkovského formátu, tedy předsedů vlád České republiky, Rakouska a Slovenska. Hostem tohoto čtvrtého setkání byl francouzský prezident Emmanuel Macron.

Premiéři jednali ve Slavkovském formátu o hospodářské a sociální konvergenci, bezpečnosti i migraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Český premiér Bohuslav Sobotka, rakouský kancléř Christian Kern, slovenský premiér Robert Fico a francouzský prezident Emmanuel Macron mluvili především o budoucnosti Evropské unie, hospodářské a sociální konvergenci, volném pohybu a vysílání pracovníků, průmyslové politice, bezpečnosti, společné obraně a migraci. V otázce budoucího směřování Evropské unie premiér Bohuslav Sobotka připomněl klíčovou roli uchování a posílení jednoty a soudržnosti sedmadvacítky. Pro prosperitu EU jsou velkými prioritami digitální agenda a sociální rozměr integrace, kterým se budou věnovat summity v Tallinnu a Göteborgu.

Zásadním tématem dnešního jednání byla hospodářská a sociální konvergence. Předseda vlády Bohuslav Sobotka upozornil, že právě posilování konvergence je klíčem k udržitelné prosperitě. Obnovení ekonomické, sociální a mzdové konvergence napříč Unií bude podle něj zároveň motorem dalšího růstu. Za základní nástroj na podporu konvergence uvnitř a mezi členskými státy pak považuje kohezní politiku. Za problém EU jako celku i problém v rámci ČR pak označil sociální dumping. Státy by se proto měly zaměřit na boj s podvody a zamezení porušování platné legislativy. Vyzval také k diskuzi o sbližování mezd mezi jednotlivými státy. 

Premiéři Slavkovského formátu spolu s francouzským prezidentem jednali také o prohlubování obranné spolupráce EU. Shodli se na nutnosti zajištění strategické autonomie EU posílením evropské obrany. Česká republika jako tahoun diskuse o posilování evropské obrany deklarovala svůj zájem podílet se od počátku na všech chystaných iniciativách.

V oblasti migrace předseda vlády Bohuslav Sobotka potvrdil, že Česká republika je připravena přispět jak v ochraně vnějších hranic, tak při spolupráci se třetími zeměmi. Od začátku krize už ČR vyslala 200 policistů do Frontexu, 63 expertů do hotspotů a dalších 339 policistů v rámci bilaterální pomoci jednotlivým zemím. Jordánsku, Libanonu či Nigeru pak šla finanční pomoc.

Před jednání Slavkovského formátu se předseda vlády Bohuslav Sobotka setkal také s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a následně i rakouským spolkovým kancléřem Christianem Kernem.

Večer se také uskutečnila společná večeře předsedů vlád a následně se zúčastnili klavírního koncertu v rámci Salzburger Festspiele s předními účinkujícími Marthou Argerich a Danielem Barenboimem.

Jednání Slavkovského formátu se uskutečnilo počtvrté od jeho založení v lednu 2015 ve Slavkově u Brna. Podruhé se pak setkání uskutečnilo mimo Českou republiku a poprvé se ho také zúčastnil host. Cílem uskupení je rozvíjet spolupráci členských zemí v oblasti sousedských vztahů, evropských politik s důrazem na podporu ekonomického růstu a zaměstnanosti a v dalších oblastech včetně dopravy a Průmyslu 4.0. V současné době předsedá Slavkovskému formátu Rakousko. Poslední schůzka premiérů ve formátu S3 se uskutečnila letos 22. června 2017 v Brně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…