Přes osm milionů korun, meziročně téměř o milion více, vrátí ČPZP klientům za přeplatky na léky

11.05.2021 11:01

Více než 8,2 milionu korun vrátí Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) svým klientům za přeplatky na léky, které uhradili v průběhu ledna, února a března letošního roku.

Přes osm milionů korun, meziročně téměř o milion více, vrátí ČPZP klientům za přeplatky na léky
Foto: ČPZP
Popisek: ČPZP

„Uvedená částka je meziročně téměř o jeden milion korun vyšší a bude rozdělena mezi 18 939 klientů ČPZP. Počet našich pojištěnců, kteří mohou očekávat vratku za přeplatek na léky, se proti 1. čtvrtletí 2020 zvýšil o 2 340,“ upřesnila tisková mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Většinu vrácených přeplatků - více než sedm milionů korun - obdrží pojištěnci starších 70 let. Nejvyšší přeplatky navzdory zatím krátkému časovému období dosahují až k hranici 9 000 korun. Loni za stejné období ČPZP vracela zhruba 7,3 milionu korun celkem 16 599 pojištěncům.

Zákonem stanovený roční limit na započitatelné doplatky za léky pro děti a seniory od 65 let činí 1 000 korun, zatímco invalidé a pojištěnci nad 70 let ho mají ve výši 500 korun. Ostatním občanům se vracejí přeplatky v případě, že překročí roční limit 5 000 korun. Do ochranného limitu regulačních poplatků se započítávají pouze doplatky za léčivé přípravky nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely.

Kontrola přeplatků je u ČPZP možná kdykoli

Zdravotní pojišťovny vracejí peníze svým klientům za každé kalendářní čtvrtletí od zavedení ochranného limitu v roce 2008. Výši započitatelných doplatků hlídá pojišťovna a přeplatky posílá klientům automaticky. Vratky za přeplatky na léky se posílají buď na bankovní účet klienta, nebo prostřednictvím poštovní poukázky.

Své výdaje za léky si mohou lidé zkontrolovat ve svém osobním účtu. Výpis jim zdravotní pojišťovna pošle zdarma na vyžádání jednou ročně. Ke svým údajům se klienti třetí největší zdravotní pojišťovny v ČR mohou zdarma dostat kdykoli, pokud si zřídí přístup do elektronické přepážky, nebo si stáhnou aplikaci Zdraví v mobilu.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna registruje téměř 1,3 milionu klientů. Třetí největší zdravotní pojišťovna v zemi má více než sto poboček po celé republice. Klientům spolu s dostupnou a kvalitní zdravotní péčí nabízí atraktivní příspěvky a programy plné výhod, slev a bonusů.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…