Prezentace českých firem z oblasti zemědělské a potravinářské výroby na zemědělském veletrhu v Srbsku

24.05.2016 7:34

Velvyslanectví ČR v Bělehradě připravilo ve spolupráci Ministerstvem zemědělství ČR projekt ekonomické diplomacie zaměřený na podporu exportu české zemědělské a potravinářské produkce a zemědělské techniky a technologie do Srbska. Projekt byl realizován formou prezentačního stánku MZe ČR na 83-tím ročníku mezinárodního zemědělského veletrhu Novi Sad.

Prezentace českých firem z oblasti zemědělské a potravinářské výroby na zemědělském veletrhu v Srbsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zemědělství

Mezinárodní zemědělský veletrh v Novim Sadu, který se v letošním roce uskutečnil ve dnech 14. - 20. května 2016, je nejstarším a nejvýznamnějším veletrhem svého druhu v regionu Západního Balkánu s tradicí delší než osmdesát let. V letošním roce se jej zúčastnilo více než 1500 vystavovatelů ze 60 zemí, kteří vystavovali svoje výrobky na ploše 49 tis.m2. Vstupenku na veletrh si letos zakoupilo více jak 114 tisíc návštěvníků.

Na stánku ČR o ploše 32m2 se osobně prezentovaly firmy Agrico s.r.o., BPS Projekt CZ s.r.o., Dominant CZ, EVECO Brno s.r.o., Power Plastics  s.r.o., Bernard a.s. a Češki sladoled. Další firmy pak byly na stánku zastoupeny propagačními materiály a prezentací v katalogu (Boneco a.s., Emco spol. s.r.o., Eutit  s.r.o., Interlacto s.r.o., STS Olbramovice s.r.o., Vinařství Velké Bílovice s.r.o.). Po celou dobu trvání veletrhu byl pro zahraniční obchodní partnery i zúčastněné české firmy k dispozici zemědělský diplomat působící trvale na Zastupitelském úřadě ČR v Bělehradu. Zajímavostí české expozice byla možnost ochutnávky piva Bernard a tradiční české točené zmrzliny, které zajistily trvalý zájem návštěvníků o celou českou expozici.

Z hlediska potenciálu pro vývoz potravin a zemědělsko-potravinářských technologií patří Srbsko mezi prioritní země MZe. Význam Srbska a ostatních zemí regionu z hlediska exportního potenciálu nabývá na významu i v souvislosti se současným omezením vývozu zemědělských produktů do Ruska.

Letošní Projekt na podporu ekonomické diplomacie (PROPED) navázal na podobné projekty k podpoře vzájemného obchodu v sektoru zemědělství a potravinářství mezi ČR a Srbskem, které proběhly v letech 2013, 2014 a 2015. V r. 2013 se během 80. ročníku mezinárodního zemědělského veletrhu v Novém Sadu uskutečnil seminář zaměřený na možnosti česko-srbské spolupráce v oblasti zemědělství a potravinářství doprovázený ochutnávkou českých kvalitních potravin. V r. 2014 byl v rámci PROPEDu zpracován propagační katalog potravinářských firem, které měly zájem proniknout na srbský trh nebo zde svůj export navýšit. V loňském roce proběhla v rámci návštěvy ministra zemědělství v Srbsku a Albánii prezentační akce na zemědělské farmě v obci Stapar zaměřená na představení českých výrobců zemědělské techniky a technologie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…