Prezident NKÚ odeslal své nominace na členy NKÚ a Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí

26.11.2016 8:19

Prezident NKÚ Miloslav Kala opět nominoval na uvolněná místa v Kolegiu NKÚ Jana Kinšta a Stanislava Kouckého. O obou kandidátech sněmovna hlasovala už koncem října a u poslanců překvapivě neprošli.

Prezident NKÚ odeslal své nominace na členy NKÚ a Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

"Kinšt i Koucký mají skvělé profesní životopisy, auditu se věnují celý život, a to nejen na české, ale i mezinárodní úrovni. Větší profesionály a odborníky bych hledal jen těžko. Proto mě tolik překvapilo, že je sněmovna říjnové volbě nepodpořila, a proto jsem také chtěl dát poslancům možnost posoudit znovu jejich kvality a napravit chybu, ke které podle mého soudu došlo," uvedl prezident NKÚ Miloslav Kala. Na třetí neobsazené místo člena NKÚ pak Kala nominoval Adolfa Beznosku.

Ve stejný den, tedy ve středu 23. listopadu 2016, prezident odeslal Senátu Parlamentu ČR dva nominanty na místo člena Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Senátoři tak budou moci vybírat mezi Michalem Pletichou a Martinem Kameníkem. "Jsou to apolitičtí odborníci, kteří působí v oblasti veřejného dohledu již dlouhá léta a mají široký víceoborový záběr a znalosti. Je na senátorech, aby vybrali toho kandidáta, který bude profilu vznikajícího úřadu odpovídat více," doplnil Kala.

Medailonky nominantů:

Jedenapadesátiletý Jan Kinšt vystudoval obor finance na VŠE v Praze. Od roku 1988 pracoval na Ministerstvu financí České republiky v odboru finančních analýz, v roce 1990 pak přešel do odboru státního rozpočtu. Od roku 1994 byl zástupcem ředitele tohoto odboru. V letech 1993-1996 byl členem Finančního výboru Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) v Ženevě. V roce 1995 byl krátkodobě jmenován expertem Mezinárodního měnového fondu (MMF). V letech 1997-2000 pracoval několikrát jako poradce pro řízení veřejných výdajů a výkonového rozpočtování Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). V roce 1999 nastoupil na NKÚ, kde čtyři roky zastával funkci ředitele odboru analýz. V roce 2003 pracoval čtyři měsíce jako poradce ministra financí a v červenci 2003 byl jmenován členem NKÚ. V květnu 2007 se stal členem Evropského účetního dvora, kde zastupoval Českou republiku po dvě funkční období až do května 2016. Po dobu svého působení u EÚD byl ve dvou auditních komorách a v obou byl zvolen vedoucím členem (deanem). Přednášel na několika univerzitách včetně VŠE v Praze a Masarykovy univerzity v Brně. Je rozvedený a má dvě dcery.

Osmačtyřicetiletý Stanislav Koucký vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze. Od roku 1992 do roku 1995 působil na ředitelství Finanční správy v Českých Budějovicích, mimo jiné v pozici vedoucího oddělení evidence majetkových daní. Od roku 1995 působil jako kontrolor územního pracoviště NKÚ v Kutné Hoře, v letech 2002 až 2005 působil jako kontrolor odboru obrany a bezpečnosti a tomuto odboru v letech 2005-2006 šéfoval. V letech 2006-2010 působil jako ředitel odboru I. NKÚ, v jehož gesci byla mimo jiné příprava plánů kontrolní činnosti, metodika kontroly, implementace kontrolních standardů INTOSAI či kontrola kvality. Od roku 2010 až dosud působí v pozici vrchního ředitele kontrolní sekce NKÚ. Koucký je mimo jiné členem Výboru pro spolupráci a koordinaci v oblasti auditu při Radě pro veřejný dohled nad auditem, členem pracovní skupiny ITWG při EUROSAI (organizace sdružující evropské nejvyšší kontrolní instituce; IT Working Group se zaměřuje na kontrolu ICT) a v letech 2001-2006 zastupoval NKÚ při projednávání výročních zpráv mezinárodní rady auditorů NATO. Koucký je ženatý a má tři děti.

Čtyřiapadesátiletý Adolf Beznoska vystudoval Fakultu národohospodářskou na Vysoké škole ekonomické v Praze a poté pokračoval ve studiu v oblasti pedagogiky a managementu. V mládí se věnoval profesionálně hokeji a poté začal pracovat jako učitel na Obchodní akademii, Vyšší odborné škole ekonomické a Jazykové škole s právem státní jazykové zkoušky v Mladé Boleslavi, kde se postupně vypracoval až na pozici ředitele. V letech 2002 až 2006 byl zastupitelem města Mladá Boleslav a od roku 2006 do roku 2013 ekonomickým náměstkem primátora. V roce 2013 byl zvolen za ODS do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, kde je mimo jiné členem rozpočtového výboru, výboru pro sociální politiku a předsedá stálé komisi pro kontrolu činnosti Finančně analytického útvaru Ministerstva financí.

Šestačtyřicetiletý Michal Pleticha vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a v roce 2014 ukončil postgraduální studium se specializací na mezinárodní ekonomické a investiční právo a finanční kriminalitu a získal titul Master of Laws na University of London. Začínal jako právník Mezinárodního helsinského výboru, poté pracoval jako právník v legislativním odboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se zaměřením na správní a přestupkové právo a od roku 2009 zastává funkci tajemníka prezidenta NKÚ, kde mimo jiné působí i jako zástupce TFA&E, tj. pracovní skupiny EUROSAI se zaměřením na audit a etiku. V minulosti externě přednášel na Katedře ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy, od roku 2011 působí v neziskové organizaci WBcz, která se zaměřuje na problematiku whistleblowingu ve státní správě, a má i pracovní zkušenosti z vyšších soudů Spojeného království.

Osmatřicetiletý Martin Kameník vystudoval veřejnou správu a regionální politiku na Slezské univerzitě v Opavě a veřejnou a sociální politiku na Univerzitě Karlově. Pracoval mimo jiné jako koordinátor nízkoprahového klubu pro mládež Armády spásy, působil v nevládních neziskových organizacích Otevřená společnost, o. p. s., a Fórum dárců, z. s., v roce 2014 byl externím poradcem ministra pro místní rozvoj pro oblast veřejných zakázek. Od roku 2007 působí jako manažer protikorupčních projektů a od roku 2013 i jako předseda Oživení, o. s. Je mimo jiné členem Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí, členem "pracovní komise předsedy Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí k hospodárnému nakládání s majetkem státu", členem expertní skupiny MMR k zákonu o veřejných zakázkách a je garantem projektu Rekonstrukce státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…