Prezident Tokajev: Demokracie není tolerance

07.01.2022 17:26 | Komerční článek

Projev prezidenta Kassym-Jomarta Tokajeva k občanům Kazachstánu

Prezident Tokajev: Demokracie není tolerance
Foto: archiv
Popisek: Kasym-Žomart Tokajev, prezident Kazachstánu

7. ledna 2022

Vážení spoluobčané!

Protiteroristická operace v naší zemi pokračuje. Policie, Národní garda a armáda provádějí rozsáhlou a dobře koordinovanou práci na zavedení pořádku v souladu s ústavou.

Včera se situace ve městech Almaty, Aktobe a v Almatyské oblasti stabilizovala. Zavedení výjimečného stavu přináší výsledky. V celé zemi se obnovuje ústavní zákonnost.

Teroristé však stále poškozují veřejný i soukromý majetek a používají zbraně proti občanům.

Orgány činné v trestním řízení a armáda mají podle mého příkazu právo střílet bez varování.

Ze zahraničí zaznívají výzvy, aby obě strany jednaly o mírovém řešení. To je nesmysl! Jaké může být jednání se zločinci, zabijáky?

Museli jsme se vypořádat s ozbrojenými a vycvičenými zloději, místními i zahraničními. Je to s bandity a teroristy. Proto je třeba je odstranit. A to bude brzy splněno.

Právní a bezpečnostní složky jsou na tento úkol morálně i technicky připraveny.

Anketa

Jste pro zrušení Benešových dekretů?

1%
98%
hlasovalo: 20548 lidí

Jak víte, Kazachstán na základě hlavních ustanovení dokumentů Charty OSKB požádal hlavy členských států o vyslání společného mírového kontingentu na pomoc při obnově ústavního pořádku.

Tento kontingent přijel do naší země na krátkou dobu, aby zajišťoval krytí a podpůrné funkce.

Rád bych vyjádřil upřímné poděkování předsedovi vlády Arménie, který předsedá OSKB, a prezidentům Běloruska, Kyrgyzstánu a Tádžikistánu.

Zvláštní poděkování patří ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Na moji výzvu reagoval rychle a hlavně vřele.

Děkuji také prezidentovi Čínské lidové republiky, prezidentům Uzbekistánu a Turecka a vedoucím představitelům OSN a dalších mezinárodních organizací za jejich vyjádření podpory.

Tragické události v naší zemi znovu upozornily na demokracii a lidská práva.

Demokracie není tolerance, a navíc ani podněcování k protiprávnímu jednání, a to ani v prostředí blogosféry.

Ve svém projevu u příležitosti 30. výročí nezávislosti jsem řekl, že právo a pořádek jsou základní zárukou blahobytu naší země.

A to nejen v Kazachstánu, ale ve všech civilizovaných zemích.

To neznamená útok na občanské svobody a lidská práva. Naopak, jak ukázala tragédie Almaty a dalších měst v Kazachstánu, právě nedodržování zákonů, svévole a anarchie vedou k porušování lidských práv.

V Almaty terorističtí bandité poškodili nejen administrativní budovy, ale i osobní majetek civilistů. Nemluvě o zdraví a životech stovek civilistů a vojáků.

Vyjadřuji upřímnou soustrast rodinám a blízkým těchto obětí.

Dovolte mi připomenout, že zákon o pokojných shromážděních byl přijat na můj návrh v květnu 2020.

Tento zákon je ve skutečnosti velkým krokem vpřed při prosazování demokracie v naší zemi, protože předpokládá nikoliv povolená, nýbrž neoznámená shromáždění. Navíc v centrálních čtvrtích všech měst v zemi.

Někteří takzvaní "aktivisté za lidská práva" a "aktivisté" se však staví nad zákon a myslí si, že mají právo shromažďovat se, kde chtějí, a říkat, co chtějí.

Kvůli nezodpovědnému jednání těchto dobročinných aktivistů jsou policisté odváděni od své základní policejní činnosti. Často jsou vystaveni násilí a zneužívání.

Kvůli těmto "aktivistům" se internet "zasekává", což má za následek poškození zájmů milionů občanů a domácích podniků. Jinými slovy, dochází k obrovským škodám na domácí hospodářské, sociální a politické stabilitě.

Takzvaná "svobodná" masmédia a "mimoměstské" osobnosti hrají při porušování zákonů a pořádku roli podněcovatele a vlastně i strůjce, což je daleko od základních zájmů našeho mnohonárodnostního lidu.

Bez nadsázky lze říci, že všichni tito nezodpovědní demagogové se stali spolupachateli tragédie v Kazachstánu. Na všechny akty legálního vandalismu budeme přísně reagovat.

Není pochyb o tom, že tuto temnou stránku naší historie překonáme dostatečně rychle. Hlavní je zajistit, aby se takové události v budoucnu neopakovaly.

Vytvořil jsem zvláštní meziagenturní skupinu, která bude hledat a zatýkat bandity a teroristy.

Slibuji našim občanům, že všechny tyto osoby budou přísně trestně odpovědné.

Žádám všechny Kazachstánce, aby byli obezřetní a ostražití. Informujte prosím orgány činné v trestním řízení a horké linky o jakýchkoli podezřelých aktivitách podezřelých osob.

V souvislosti s akcemi orgánů činných v trestním řízení a armády a jejich vzájemnou koordinací proběhne "debriefing".

Ukázalo se také, že je nedostatek speciálních sil, speciálního vybavení a prostředků. Těmito otázkami se budeme naléhavě zabývat.

Je velmi důležité pochopit, proč stát "zaspal" tajnou přípravu teroristických útoků spícími buňkami militantů. Jen na Almaty zaútočilo dvacet tisíc banditů.

Jejich akce ukázaly existenci přesného plánu útoku na vojenské, správní a sociální objekty prakticky ve všech oblastech, koordinované akce, vysokou bojovou připravenost a brutální krutost.

Vedle militantů zde působili specialisté vyškolení v ideologické subverzi, kteří uměli používat dezinformace nebo "podvrhy" a dokázali manipulovat s názory lidí.

Zdá se, že je cvičilo a řídilo jediné velitelské stanoviště. KNB a Generální prokuratura se tím začaly zabývat.

A teď něco dobrého.

Vzhledem k tomu, že se situace stabilizovala, rozhodl jsem se v některých oblastech země na určitý časový interval zapnout internet. Jsem přesvědčen, že toto rozhodnutí bude mít pozitivní dopad na živobytí našich občanů.

Upozorňuji vás však, že volný přístup k internetu neznamená volné zveřejňování výmyslů, pomluv, urážek a podnětných zpráv.

V případě, že se takové materiály objeví, přijmeme opatření k odhalení a potrestání jejich autorů.

Protiteroristická operace pokračuje. Bojovníci nesložili zbraně a pokračují v páchání trestných činů nebo v jejich přípravě. Boj proti nim je třeba dotáhnout do konce. Ti, kdo se nevzdají, budou zlikvidováni.

Čeká nás ještě hodně práce, abychom se poučili z tragédie, kterou jsme zažili. Včetně socioekonomického hlediska.

Vláda bude muset přijmout konkrétní rozhodnutí, o kterých budu hovořit na Majilisu 11. ledna.

Nyní bych vám, svým spoluobčanům, rád řekl, že jsem na vás hrdý.

Rád bych poděkoval těm občanům Kazachstánu, kteří se v těchto dnech zasloužili o zachování klidu a stability a veřejného pořádku.

Navzdory provokacím a destruktivním výzvám jste zůstal věrný zákonu a své zemi.

Děkuji studentům velkých měst, členům pracovních kolektivů, průmyslovým a zemědělským dělníkům za jejich občanské uvědomění.

Děkuji obyvatelům regionů, kteří zajistili pokojný průběh protestu.

Všechny požadavky, které byly vyjádřeny pokojnou formou, byly vyslyšeny. Výsledkem tohoto dialogu bylo dosažení kompromisu a nalezení řešení akutních socioekonomických problémů.

Proto v regionech, kde je situace stabilní, budeme postupně rušit nouzový stav.

Jsem si naprosto jistý, že naše Svatá země Kazachstán se stane silným státem na mapě světa, naše ekonomika se bude dynamicky rozvíjet a sociální postavení našich občanů se bude zlepšovat. Navrhnu plán reforem a konkrétní opatření k dosažení těchto cílů.

Přeji všem hodně zdraví a blahobytu!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…