Prezident republiky obdržel státní vyznamenání Slovinské republiky

18.02.2016 15:15

Prezident republiky Miloš Zeman obdržel ve čtvrtek dne 18. února 2016 na Pražském hradě z rukou prezidenta Slovinské republiky Boruta Pahora Řád za mimořádné zásluhy, a to za dlouholetou náklonnost ke Slovinské republice, upevňování přátelských vztahů a integraci Slovinska do středoevropských uskupení.

Prezident republiky obdržel státní vyznamenání Slovinské republiky
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman se slovinským prezidentem Borutem Pahorem.

Při slavnostním ceremoniálu ve Společenském sále Pražského hradu zaznělo:

V někdejší roli předsedy vlády České republiky a současné roli prezidenta České republiky projevuje Miloš Zeman již řadu let náklonnost a přátelský postoj ke Slovinské republice. V roce oslav 25. výročí slovinského osamostatnění a v týdnu, kdy slavíme 25. výročí založení Visegrádské skupiny, vyjadřuje Slovinská republika tímto vyznamenáním poděkování prezidentu České republiky Miloši Zemanovi za jeho příspěvek ke kvalitě bilaterálních vztahů a podporu spolupráce se Slovinskou republikou ve středoevropském prostoru.

Miloš Zeman si po celou tuto dobu uvědomoval úzké historické, kulturní i civilizační pouto mezi slovinským a českým národem i pozici Slovinska ve střední Evropě.

Je velkým milovníkem díla architekta Jože Plečnika a podporovatel slovinsko-české nominace vybraných Plečnikových děl do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. 

Jako prezident České republiky obdrží vyznamenání také za několikrát prokázanou českou podporu Slovinsku, jako tomu bylo při ledové bouři v roce 2014, respektive v současné migrační krizi, kdy Slovinská republika potřebovala pro ochranu svých hranic pomoc dalších evropských zemí. V tomto případě česká vláda mezi prvními vypomohla jak policisty a vojáky, tak technickým vybavením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…