Prezident republiky obdržel státní vyznamenání Slovinské republiky

18.02.2016 15:15

Prezident republiky Miloš Zeman obdržel ve čtvrtek dne 18. února 2016 na Pražském hradě z rukou prezidenta Slovinské republiky Boruta Pahora Řád za mimořádné zásluhy, a to za dlouholetou náklonnost ke Slovinské republice, upevňování přátelských vztahů a integraci Slovinska do středoevropských uskupení.

Prezident republiky obdržel státní vyznamenání Slovinské republiky
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman se slovinským prezidentem Borutem Pahorem.

Při slavnostním ceremoniálu ve Společenském sále Pražského hradu zaznělo:

V někdejší roli předsedy vlády České republiky a současné roli prezidenta České republiky projevuje Miloš Zeman již řadu let náklonnost a přátelský postoj ke Slovinské republice. V roce oslav 25. výročí slovinského osamostatnění a v týdnu, kdy slavíme 25. výročí založení Visegrádské skupiny, vyjadřuje Slovinská republika tímto vyznamenáním poděkování prezidentu České republiky Miloši Zemanovi za jeho příspěvek ke kvalitě bilaterálních vztahů a podporu spolupráce se Slovinskou republikou ve středoevropském prostoru.

Miloš Zeman si po celou tuto dobu uvědomoval úzké historické, kulturní i civilizační pouto mezi slovinským a českým národem i pozici Slovinska ve střední Evropě.

Je velkým milovníkem díla architekta Jože Plečnika a podporovatel slovinsko-české nominace vybraných Plečnikových děl do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. 

Jako prezident České republiky obdrží vyznamenání také za několikrát prokázanou českou podporu Slovinsku, jako tomu bylo při ledové bouři v roce 2014, respektive v současné migrační krizi, kdy Slovinská republika potřebovala pro ochranu svých hranic pomoc dalších evropských zemí. V tomto případě česká vláda mezi prvními vypomohla jak policisty a vojáky, tak technickým vybavením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…