Prezident zahájil třídenní návštěvu Středočeského kraje v budově hejtmanství

16.10.2013 16:11

První kroky prezidenta České republiky Miloše Zemana během jeho třídenní návštěvy Středočeského kraje vedly na Krajský úřad Středočeského kraje na pražském Smíchově. Před vchodem do hejtmanství prezidenta Zemana přivítali statutární náměstek hejtmana Miloš Petera a ředitel Krajského úřadu Středočeského kraje Zdeněk Štětina.

Prezident zahájil třídenní návštěvu Středočeského kraje v budově hejtmanství
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prezident zahájil třídenní návštěvu Středočeského kraje v budově hejtmanství

Poté se prezident krátce setkal s hejtmanem Středočeského kraje Josefem Řihákem v jeho kanceláři. „S panem prezidentem jsme mimo jiné mluvili především o problémech ve zdravotnictví a o tom, že Středočeský kraj jako jediný proplácí za své občany v krajských nemocnicích zdravotnické poplatky,“ řekl hejtman Josef Řihák. Litoval, že nemůže prezidenta doprovázet během jeho návštěvy ve středočeských městech. „Pokračuji v rekonvalescenci po operaci kolene. Domluvili jsme se, že za rok, až si pan prezident svoji návštěvu ve Středočeském kraji zopakuje, s ním už určitě pojedu,“ doplnil hejtman.

Ze své kanceláře zamířili hejtman Josef Řihák doprovázející prezidenta Miloše Zemana do jednacího sálu Zastupitelstva Středočeského kraje. Tady už na vzácného hosta čekali středočeští  radní a zastupitelé. „Je pro mě velkou ctí, že mohu přivítat Miloše Zemana, historicky prvního prezidenta České republiky zvoleného v přímé volbě, na půdě hejtmanství. Program návštěvy prezidenta ve středních Čechách, který jsme společně s Kanceláří Prezidenta republiky připravili, je velmi pestrý. Vážím si toho, že stěžejním bodem všech návštěv prezidenta Miloše Zemana v šesti českých městech jsou setkání s občany,“ řekl na setkání  hejtman Josef Řihák.

Prezident Zeman v krátkém projevu poděkoval za pozvání a připomněl, že střední Čechy jsou jeho rodným krajem. „Jsem přesvědčen, že jako prezident nemám sedět na Pražském hradě, nebo v Lánech, ale jezdit mezi občany a vnímat jejich názory,“ řekl prezident Zeman. Rovněž informoval, že za rok přijede do středních Čech opět, aby se přesvědčil, co se v tomto kraji změnilo. Po úvodních projevech hejtmana a prezidenta následovala diskuze se zastupiteli.

Náměstek hejtmana pro oblast finanční kontroly  Pavel Jetenský se prezidenta zeptal, jaký je jeho názor na podporu veřejné dopravy, kterou kraje financují.

Radní  pro oblast zdravotnictví Jiřina Fialová se zajímala o problematiku financování zdravotnické péče a o prezidentovo mínění  ohledně zdravotnických poplatků, které Středočeský kraj jako jediný v České republice svým občanům hradí. Prezident středočeské zastupitele ubezpečil, že je pro zrušení poplatků, s výjimkou poplatku za hospitalizaci maximálně za 30 dnů.

Radní  pro oblast financí Jiří Peřina se zeptal, zda prezident souhlasí se současným zákonem o veřejných zakázkách. Náměstka hejtmana pro dopravu Miloše Peteru zajímal  názor prezidenta na využití řek Labe a Vltavy pro lodní dopravu. Náměstek  pro oblast životního prostředí a zemědělství Marek Semerád se zeptal, zda prezident souhlasí se zřízením Národního parku Křivoklátsko. Řeč přišla i na oblast vzdělávací soustavy, počty policistů v kraji  a další  úskalí zákona o veřejných zakázkách.

Po skončení diskuse prezident slavnostně dekoroval prapor Středočeského kraje prezidentskou stuhou.  Poté hejtman Josef Řihák předal prezidentovi na památku repliku vzácné středověké Kutnohorské iIuminace. „Tento unikát zachycuje šikovnost a um lidské práce, ukazuje, jak probíhala těžba ve středověkém dole,“ okomentoval dar hejtman Josef Řihák. K iluminaci prezident dostal také dárkový koš s potravinami z produkce středočeských zemědělců.  Prezident daroval hejtmanovi stolní lampu.

První den návštěvy prezidenta republiky Miloše Zemana ve středních Čechách pokračuje cestou do Příbrami, Dobříše a Kladna. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…