Prezidentské volby začnou 12. ledna, rozhodl předseda Senátu

23.08.2017 10:31

předseda Senátu oznámil termín prezidentských voleb, formálním vyhlášením byla zároveň zahájena volební kampaň. První kolo se bude konat 12. a 13. ledna 2018, případné druhé kolo o dva týdny později.

Prezidentské volby začnou 12. ledna, rozhodl předseda Senátu
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Ústavou danou povinnost splnil předseda Senátu s několikatýdenním předstihem, volby totiž musí vyhlásit nejpozději 90 dní před jejich konáním. Hlavní motivací byla snaha o transparentní volební kampaň, která dnešním vyhlášením byla zahájena. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí může po zřízení volebních účtů jednotlivými kandidáty začít kontrolovat příjmy a výdaje jednotlivých kandidátů.

„Při výběru termínu voleb jsem zohlednil názor Ministerstva vnitra, které je organizátorem voleb. Vybral jsem termín tak, aby první ani případné druhé kolo nekolidovalo se školními prázdninami,“ vysvětlil své rozhodnutí druhý nejvyšší ústavní činitel, do jehož rukou také zvolený prezident skládá slib. „Dřívější vyhlášení voleb je podle mého názoru namístě i z toho důvodu, že mnoho kandidátů už je v tuto chvíli známo. A nechci, aby byly pochyby o tom, jestli to, co dělají, je už kampaň, nebo ještě není,“ doplnil Štěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…