Přibývá podvodníků vydávajících se za Českou poštu

26.01.2022 10:57 | Tisková zpráva

Česká pošta už v posledních měsících loňského roku informovala veřejnost před novým podvodným jednáním v souvislosti s inzeráty na prodej či koupi zboží, při němž je zneužito jméno České pošty. Podobné případy se stále množí a liší se pouze v detailech.

Přibývá podvodníků vydávajících se za Českou poštu
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Česká pošta proto upozorňuje, aby lidé dbali zvýšené opatrnosti při poskytování údajů o svých platebních kartách či přímo u plateb.

Postup podvodu je obdobný u různých případů. Podvodný kupující nabízí služby České pošty k doručení zásilky a zároveň nabízí bezpečnou platbu prostřednictvím webových stránek ČP. Požaduje po prodávajícím sdělení údajů k platební kartě, kdy následně dojde k odcizení finančních prostředků.

V dalším případě podvodník kontaktuje prodávajícího, že má zájem o jeho inzerované zboží. Nabízí, že zařídí doručení Českou poštou na vlastní náklady. Pošle jakéhosi kurýra České pošty, který může přijít v jakémkoliv vhodném čase. Podvodník údajně zaplatí za zboží a doručení a následně zašle odkaz pro potvrzení objednávky. Prodávající by měl poté obdržet platbu.

Česká pošta veškeré falešné zprávy a phishingové útoky, které obdrží, zveřejňuje na svých webových stránkách jako varování. Na stejném místě jsou také rady a postupy, jak phishingový útok rozpoznat. Na uvedené webové stránky se lze dostat kliknutím na banner umístěný přímo na hlavní stránce webu nebo jej klienti naleznou ZDE.

V případě, že máte podezření na zneužití vaší platební karty, obraťte se ihned na vaši banku, případně na Policii ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…