Přijatá novela zákona o střetu zájmů je výsledkem dlouhodobých snah SMS ČR

02.06.2022 10:57 | Tisková zpráva

Sdružení místních samospráv ČR vítá, že Poslanecká sněmovna konečně přijala novelu zákona o střetu zájmů. Ta umožní nahlížení do Centrálního registru oznámení pouze na základě žádosti a vyjme z povinnosti zveřejňovat majetková přiznání neuvolněné radní a neuvolněné místostarosty malých obcí.

Přijatá novela zákona o střetu zájmů je výsledkem dlouhodobých snah SMS ČR
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

„Přijetí novely velmi vítáme, je výsledkem dlouhodobých snah SMS ČR o vyváženost mezi právem veřejnosti na informace a právem veřejných činitelů na soukromí, jehož ochranu nařídil Ústavní soud,“ říká ke schválení novely předsedkyně SMS ČR Eliška Olšáková. „Předchozí stav, kdy majetková přiznání politiků byla anonymně dostupná komukoliv na internetu a dotyčný veřejný činitel ani neměl možnost zjistit, kdo se o jeho majetkové poměry zajímá, mohl podle nás řadu lidí odradit od toho, aby se o veřejné funkce vůbec ucházeli.“

Politici museli od roku 2017 uvádět svá majetková přiznání do veřejně přístupného registru. Kdokoliv si zde mohl anonymně online zobrazit údaje o jejich majetku. Týkalo se to i neuvolněných komunálních politiků, kteří práci pro obce odvádějí ve svém volném čase. Kvůli této povinnosti opustily komunální politiku tisíce lidí. Veřejné zpřístupnění majetku všech komunálních politiků bez rozdílu ale zatrhl v roce 2020 Ústavní soud, a to na základě ústavní stížnosti iniciované právě Sdružením místních samospráv ČR. Sněmovna dostala čas na nápravu do konce roku 2020, tuto lhůtu však nenaplnila a registry byly následně zcela uzavřeny.

„Nyní budou informace o majetkových poměrech politiků veřejnosti opět dostupné, a to za jasně daných podmínek – na žádost, tedy již nikoliv anonymně. Zároveň budou z povinnosti zveřejňovat majetková přiznání vyjmuti neuvolnění místostarostové malých obcí a neuvolnění radní obcí a menších měst,“ říká čestný předseda SMS ČR Stanislav Polčák, který za podáním ústavní stížnosti proti části zákona stál.

Anketa

Je Stepan Bandera hrdina?

1%
97%
hlasovalo: 20840 lidí

„V průběhu platnosti neústavních pravidel v oblasti střetu zájmů stát rozdal veřejným činitelům více než 25 tisíc pokut, zrušil jich však jen něco pres 1000. Zákon vedl řadu schopných představitelů obcí k ukončeni jejich funkcí, když se odmítali majetkově svlékat do naha za situace, kdy stát povinně hlášeným údajům neposkytoval žádnou ochranu,“ dodává Polčák.

Novelu musí ještě schválit Senát a podepsat prezident republiky.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje více než 2100 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …