Přijďte na Ekopouť, zajistí zábavu i poučení pro celou rodinu

27.09.2014 18:06

Mezinárodní filmový festival EKOFILM 2014 je za dveřmi. Kromě toho, že diváci shlédnou na sto vynikajících dokumentů, mohou navštívit řadu doprovodných akcí. Asi nejvýznamnější z nich je Ekopouť - zábava i poučení pro celou rodinu.

Přijďte na Ekopouť, zajistí zábavu i poučení pro celou rodinu
Foto: Ministerstvo životního prostředí
Popisek: MFF EKOFILM

tak, abyste co možná nejméně zatěžovali přírodu? Tak to určitě navštivte náš letošní festival EKOFILM 2014 a také Ekopouť, která se koná v sobotu 4. října od 9.30 do 17.30 hodin na Hlavní třídě v Ostravě - Porubě. Tato akce je určena všem lidem bez ohledu na pohlaví či věk. Užije si ji doslova celá rodina. „Minulý rok se Ekopouť konala na Masarykově náměstí a troufám si říct, že byla vyvrcholením celého EKOFILMU. Chci proto pozvat malé i velké, ženy i muže, ekologické nadšence, vědce i laiky, aby přišli. Program je bohatý a určitě si v něm vybere každý,“ řekla ředitelka festivalu Marcela Heříková.

Protože jde o doprovodný program filmového festivalu, neobejde se bez promítání. Pořadatelé vybrali kolekci dokumentů, které by mohly a měly promlouvat ke všem věkovým skupinám. Už v 9 hodin začne promítání v projekčním stanu na Hlavní třídě a potrvá až do 17 hodin.

Na programu Ekopouti se bude podílet několik organizací, jako například Ostravské muzeum, Střediska volného času Ostrčilova, Gurtějova a Korunka, Ostravská univerzita, MS spolek na ochranu zvířat, Stanice mladých přírodovědců atd.  „Návštěvníky určitě zaujmou stánky s eko tématikou. Máme připraveny workshopy tvoření z přírodních i recyklovaných materiálů i různé výtvarné dílny. Malí i velcí vědci si budou moci vyzkoušet chemické pokusy ´za školou´. Ale to není zdaleka vše,“ pozvala všechny organizátorka Michaela Hučíková. Pokračovala, že zvídavé děti určitě zaujme povídání o invazivních rostlinách, výroba flétniček a Panových fléten z křídlatky japonské.

„Atraktivní bude jistě i přítomnost Oxyboxu, což je průsvitná kupole, ve které si můžete srovnat čistý vzduch s tím, který všichni dýcháme. Minulý rok děti bavilo lehce recesní očkování lásky k přírodě, které bude i letos. Čeká je také zábavné představení bláznivých kol či vystoupení klaunského divadélka MIMO. Šikovné děti si vyrobí zvířátka z kaštanů.  Ti větší se projedou na dvoukole. Pro milovníky přírodní medicíny je připraveno bylinkování – tedy poznávání a určování bylinek čerstvých i sušených našimi smysly. Program je doplněn o puzzle a omalovánky těchto bylinek. Znalosti z oblasti přírodovědy si budou moci všichni otestovat v naší přírodovědné sazce. Bude toho zkrátka dost a dost,“ láká k návštěvě Michaela Hučíková. Je přesvědčena, že dětem se bude líbit i speciální kolotoč vyrobený z jízdních kol a samozřejmě plnění drobných úkolů v několika stanovištích - U nás ve včelíně
Lesní čarování, Vodní kouzlo, CHKO a Na statku. „Zajímavý bude stánek Stanice mladých přírodovědců a SVČ Korunka. Zvídavá mládež v něm najde mimo jiné mikroskop s živým vodním hmyzem, puzzle Život v rybníce či vycpaniny ptáků žijících u vody. Čeká je i pohybová soutěž Archimedes či rybářské ukázky,“ doplnila organizátorka.

Návštěvníci Ekopouti se mohou těšit i na živou hudební produkci. Vystoupí folklorní soubor Fogáš, mladý zpěvák Martin Ševčík, Big Blast Band a Pangea Beatles Revival. 

Mezinárodní filmový festival EKOFILM  2014 se bude konat ve dnech 2. až 5. října v Ostravě, Karviné a Českém Těšíně. Do letošního jubilejního čtyřicátého ročníku se přihlásilo 222 filmů.  Návštěvníci budou moci shlédnout sto z nich. A také, stejně jako minulý rok, je pro ně připraven bohatý doprovodný program. Nebude chybět oblíbená Ekopouť, která je určena všem bez rozdílu věku. Hlavním tématem festivalu je voda. Více informací najdete na www.ekofilm.cz.

Vyhlašovatelem Mezinárodního filmového festivalu EKOFILM je Ministerstvo životního prostředí a organizuje jej občanské sdružení Perseus. Hlavními partnery jsou Státní fond životního prostředí ČR, Moravskoslezský kraj, statutární město Ostrava, městské obvody Ostrava Jih, Moravská Ostrava a Přívoz a Ostrava Poruba, a OZO Ostrava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…