Primátor Hřib: Reakce na zrušení vystoupení umělců spojených s Prahou ze strany Číny

28.04.2019 21:01

Zdeněk Hřib a předseda Správní rady PKF-Prague Philharmonia Martin Klimpl okomentovali zrušení vystoupení umělců spojených s Prahou ze strany Čínské lidové republiky. Radní hl. m. Prahy využijí kontaktů města získaných při zahraničních cestách k tomu, aby byly sníženy negativní dopady. Martin Klimpl považuje podmiňování šíření kulturních zážitků zaujetím politických postojů za nepřípustné.

Primátor Hřib: Reakce na zrušení vystoupení umělců spojených s Prahou ze strany Číny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor Zdeněk Hřib

Vyjádření primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) k nastalé situaci: "Chtěl bych poděkovat členům Pražské komorní filharmonie, kteří odmítli čínskou variaci na komunistickou antichartu a nezřekli se svého města. S podobným požadavkem budou zřejmě osloveny i další pražské kulturní instituce. Spolu s naší paní radní pro kulturu Hanou Treštíkovou (Praha sobě) se osobně zasadíme o to, aby rozhodnutí městské Rady ohledně vztahů s Pekingem na ně nemělo negativní dopad. Výpadek vystoupení v Číně lze nahradit jinými zahraničními destinacemi a můžeme se odrazit od sítě pražských partnerských měst. Využiji k tomu i kontakty, získané při mé nedávné cestě na Taiwan, protože naše hudba má dobré jméno v celé jihovýchodní Asii."

Martin Klimpl uvedl: "PKF-Prague Philharmonia je hudební těleso s bohatou historií - bylo, je a bude vždy apolitickým subjektem, jehož jediným posláním je šíření živé kultury a českého hudebního dědictví v ČR a ve světě. V ČLR jsme u příležitosti 70-ti let navázání diplomatických  vztahů chtěli předvést to nejlepší z české klasické hudby a seznámit čínské publikum s tvorbu Smetany, Dvořáka, Janáčka a dalších. O to větší bylo naše překvapení, když nám organizátor koncertního turné, které se mělo uskutečnit na přelomu září a října letošního roku a mělo v sobě zahrnovat 14 vystoupení, sdělil, že ze strany Ministerstva kultury ČLR dojde k odebrání povolení k veřejným vystoupením našeho orchestru v ČLR, tedy k faktickému zrušení turné. Musíme důrazně odmítnout podmínky čínské strany, kdy znovu povolení k vystoupeni je podmiňováno kritickým okomentováním výroků a postojů vedení  hlavního města  Prahy směrem k ČLR. Dlouhodobé historické podpory naší činnosti ze strany Prahy si vážíme a komentovat jednotlivé výroky a zahraničně politické aktivity Magistrátu hlavního města Prahy nám nepřísluší. Podmiňování šíření kulturních zážitků zaujetím politických postojů považujeme za nepřípustné."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…