Probační a mediační služba: Návrat Mallory - po čtyřech letech opět v Jihlavě

14.09.2019 7:34

Veřejnost, zástupci města, kolegové ze střediska PMS, zástupci Městské policie, soudu, ředitelka Věznice Světlá nad Sázavou, odsouzená žena, a také samotná Mallory Neradová. Ti všichni se v pondělí 9. září zúčastnili promítání dokumentárního filmu Mallory režisérky Heleny Třeštíkové a následné besedy na téma druhé šance, životní změny a návratu do společnosti. Stalo se tak po téměř čtyřech letech od jihlavské premiéry dokumentu v roce 2015.

Probační a mediační služba: Návrat Mallory - po čtyřech letech opět v Jihlavě
Foto: Probační a mediační služba ČR
Popisek: Probační a mediační služba ČR, logo.

„Všichni chodíme po ulicích, všichni máme kolem sebe lidi, kteří bydlí vedle nás. Všichni se shodneme na tom, že chceme žít ve společnosti, která je přívětivá a bezpečná. O to více je důležité otevírat téma návratu odsouzených do společnosti, hovořit o problematice lidí, kteří se dostanou na šikmou plochu, o tom, co všechno dělají proto, aby se z té situace dostali, motivovat je k tomu, aby vedli řádný život, ale také na ně zpočátku dohlížet a pomáhat jim. My s vámi chceme toto téma otevřít právě prostřednictvím dokumentu Mallory.“ Těmito slovy přivítala Andrea Matoušková, ředitelka Probační a mediační služby, přítomné hosty. Vedle ní a Mallory se následné debaty, která probíhala v prostorách Magistrátu města Jihlava, zúčastnili radní města pro oblast sociálních věcí Daniel Škarka, ředitelka Věznice Světlá nad Sázavou Monika Myšičková a náměstek pro odborný úsek PMS Marek Tkáč.

Dnes padesátiletá Mallory, jež sama prožila pád na dno v podobě několika let ve vězení a života na ulici, se o návrat do společnosti usilovně snažila téměř 15 let. Především díky své vytrvalosti, motivaci a silné vůli se Mallory podařilo nalézt a udržet si zaměstnání, zajistit si bydlení a vychovat dospívajícího syna. V současnosti Mallory pracuje v sociálních službách a pomáhá těm, mezi které sama kdysi patřila. „Já vím, jak se cítí, protože jsem si tím prošla. Klienti si se mnou mohou o vězení promluvit. To boří bariéry. Proto jsem ráda, že jsem se k této práci i přes počáteční tápání dostala, a mohu pomáhat dál. A to nejen konkrétním klientům, ale i prostřednictvím besed a přednášek. Klíčové je dostat šanci a využít ji,“ dodala Mallory.

Protože na promítání a besedě byla vedle hlavní aktérky přítomna odsouzená ze světelské věznice, směřovala Malloryina povzbudivá slova i k ní. Hosté měli jedinečnou možnost vyslechnout si naživo příběh ženy, kterou na svobodě očekávají její rodiče a děti, která si uvědomuje, že to, co spáchala, bylo špatné, a ví, že se do vězení vrátit nechce. Proto už nyní za pomoci odborných zaměstnanců věznice a sociálního kurátora řeší tři zásadní věci - bydlení, zaměstnání a dluhy. Jak uvedla ředitelka věznice Monika Myšičková, tato problematika trápí většinu odsouzených. A protože je pro osoby propuštěné z výkonu trestu prvních několik měsíců na svobodě nejkritičtějších, hraje jejich aktivní přístup, motivace a odhodlání spolu s podporou rodiny, přátel a s pomocí dalších odborných organizací důležitou roli v jejich budoucím směřování. Podle náměstka pro odborný úsek PMS Marka Tkáče je rovněž zásadní, aby veřejnost zkusila pohlédnout na ty, kteří mají z minulosti škraloup, bez předsudků, protože cesta nazpět do normální společnosti bývá pro tyto lidi velmi obtížná, i když po ní jsou odhodláni vyrazit.

„Nebývá obvyklé, aby se v podobném složení sešli na jednom místě lidé zastupující různé organizace a různé osudy s cílem prezentace jednoho tématu. Je třeba si uvědomit, že téma návratu na svobodu je aktuální, a je potřeba nebát se o něm s veřejností hovořit. Doufám, že toto setkání nebude posledním,“ uvedl na závěr besedy jihlavský radní Daniel Škarka.

Děkujeme Magistrátu města Jihlava za možnost uspořádat akci v prostorách radnice a profesorce Heleně Třeštíkové za možnost promítat dokument Mallory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…