Probační a mediační služba: Služební cesta v Oslu

27.10.2022 9:02 | Tisková zpráva

Pracovnice Probační a mediační služby společně s kolegy z Vězeňské služby České republiky vypravily na služební cestu do Norska. Za naši Službu se pracovní cesty zúčastnila Mgr. Nela Saidová, vedoucí střediska Písek, a Mgr. Hana Hudečková, vedoucí střediska Kladno. Vězeňskou službu České republiky pak zastupovali Mgr. Adam Klimša z Justiční akademie Stráž pod Ralskem a Mgr. Jonáš Lučný z Generálního ředitelství. Pracovní cesta byla realizována díky norskému projektu Systém společného vzdělávání, který je financován z programu Spravedlnost v rámci finančního mechanismu Norské fondy 2014 – 2021.

Probační a mediační služba: Služební cesta v Oslu
Foto: PMS
Popisek: Probační a mediační služba - logo

V rámci prvního dne cesty představili zástupci norské strany našim kolegyním norský Dům vězeňské služby – KRUS, ve kterém mají mimo jiné i školu a výcvikové středisko pro zaměstnance. Členové české výpravy se mohli podívat také do Domu na půli cesty, který je ve skutečnosti věznicí s nejnižší ostrahou (otevřená věznice). Ta je umístěna v přízemí bytového domu (viz foto), v ostatních bytech bydlí civilní obyvatelé a celý dům se nachází v klidné čtvrti Osla. Odsouzení zde vykonávají trest odnětí svobody a mají civilní zaměstnání. Kromě práce mohou deset hodin týdně trávit mimo věznici, tedy osobně komunikovat s úřady a s rodinou. Sami si připravují stravu, nakupují a zajišťují si vše potřebné. Za výkon trestu platí a jídlo i své potřeby si zajišťují ze svých vydělaných prostředků. Odborný personál pak plní kontrolní, poradenskou a terapeutickou funkci.

Vedoucí středisek Kladno a Písek dále navštívily středisko norské probační služby a jejich norští kolegové jim představili, jak služba v Norsku funguje. Konzultovali společně mj. i zkušenosti s elektronickým monitorovacím systémem a naše zástupkyně si mohly prohlédnout jejich monitorovací zařízení. Poslední pracovní den pak strávila česká skupina návštěvou věznice s nejvyšší ostrahou, kde se členům výpravy věnoval přímo ředitel věznice.

Po celou dobu pracovní cesty byli našim pracovnicím k dispozici dva norští kolegové, kteří také velice ochotně zodpovídali veškeré dotazy české výpravy. Cestu do Osla pak zhodnotila kolegyně z kladenského střediska Mgr. Hana Hudečková následujícími slovy: „Norský systém a jejich postupy jsou prověřené desítkami let a jsou pro nás inspirací. Mnohé by bylo možné úspěšně aplikovat i v našich podmínkách. Alespoň v to stále ještě věříme. Otevření Probačního domu v Písku se v kontextu zkušeností s ověřeným systémem v Norsku jeví jako důležitý krok správným směrem.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…