Probační a mediační služba: Střediska ve středních a severních Čechách získají díky projektu pro své klienty bezplatné dluhové a právní poradenství

25.09.2019 15:13

Vybraná střediska Probační a mediační služby ve středních a severních Čechách začnou zdarma nabízet dluhové a právní poradenství pro své klienty.

Probační a mediační služba: Střediska ve středních a severních Čechách získají díky projektu pro své klienty bezplatné dluhové a právní poradenství
Foto: Probační a mediační služba ČR
Popisek: Probační a mediační služba ČR, logo.

Pravidelně jednou za 14 dní bude od října 2019 v prostorách střediska nebo pronajatých prostorách k dispozici odborník na dluhovou problematiku, který bude spolupracovat s právníkem a pracovním poradcem dle potřeby a dohody s klientem. Příjemcem dotace z Evropského sociálního fondu (ESF) je VOLONTÉ CZECH, o.p.s., Probační a mediační služba je spolupracujícím subjektem. 

Probační služba v souladu s Koncepcí rozvoje probace a mediace do roku 2025 reaguje na aktuální problematiku dluhového zatížení osob s trestní minulosti s cílem jejich efektivnější integrace, a zřizuje ve spolupráci s VOLONTÉ CZECH, o.p.s., k pilotnímu ověření dluhové poradny v krajích, které jsou významně zatíženy procentem osob v exekuci,“ uvedl krajský vedoucí probačních středisek Severočeského soudního kraje Jan Odvárka.

Zadlužení českých domácností u bank a finančních institucí činí celkem kolem 1,7 bilionu korun. Dluhy domácností rostou nepřetržitě od února 2016, nejvíce peněz si lidé půjčují na bydlení. Loni Exekutorská komora evidovala řízení vůči víc než 821 tisícům osobám. Podle odhadů organizací pomáhající lidem s trestní minulostí je téměř každý z nich zatížen dluhy a mnoho z nich (kolem 80 procent) čelí exekucím.

Podle Evy Filipové, krajské vedoucí středisek PMS ve středních Čechách, je projekt účelný a atraktivní zároveň, protože reaguje na kritické potřeby klientely Probační a mediační služby, respektive osob se záznamem v rejstříku trestu a sociálně znevýhodněných klientů.

Možnost využít poradnu získá v rámci 30 měsíců trvajícího pilotního projektu pro své klienty celkem deset středisek PMS - Beroun, Rakovník, Kladno, Ústí nad Labem, Louny, Teplice, Most, Chomutov, Rumburk (detašované pracoviště střediska Děčín) a Jablonec nad Nisou.

V projektu počítáme s minimálně 800 klienty Probační a mediační služby, kterým dluhoví a právní poradci nabídnou celkem 1296 hodin poradenství,“ vysvětlila manažerka projektu Zuzana Bejó z VOLONTÉ CZECH, o.p.s. 

Upřesnila, že se jedná o projekt „VOL Nový start“ s registračním číslem CZ.03.2.60/0.0/0.0/18_088/0010689. 

Podle Z. Bejó budou poradci pomáhat klientům v následujících oblastech:

  • zmapování dluhů klienta, tj. kde, kolik, komu dluží a jaká je struktura dluhu

  • zmapování majetkové a finanční situace klienta 

  • zmapování a vyčíslení všech exekucí, v nichž klient vystupuje jako povinný

  • zjištění výše dluhů vůči veřejným institucím a zdravotním pojišťovnám

  • zjištění výše dluhů u soukromých subjektů (bankovní instituce, mobilní operátoři, dopravní podniky, dodavatele energií atd.)

  • zmapování dluhů, jež musí být uhrazeny v plné výši (výživné, náhrada škody způsobené na zdraví)

  • vyhledávání a sběr informací o dluzích klienta ve specializovaných informačních systémech

  • Zjištění všech soudních řízení vedených proti klientovi na příslušném okresním či krajském soudu

  • nápomoc při komunikaci s věřiteli klienta (v případě, že dluh dosud není v exekuci), případně s orgány veřejné moci a exekutory

  • pomoc při snižování nákladů exekuce 

  • vyhodnocování zákonných možností zastavení exekucí 

  • vypracování žádostí za klienty (žádost o vyčíslení dluhu, žádost o povolení splátek, žádost o splátkový kalendář, žádost o spojení exekucí, žádost o odklad exekuce, žádost o zastavení exekucí atd.)

  • vyhodnocení vývoje dluhu v čase a jeho struktury, tj. ukázat klientovi, jak se bude jeho dluh navyšovat, pokud svou dluhovou situaci nebude řešit

  • komplexní vyhodnocení dluhové situace klienta s návrhem možností jejího řešení

  • při návrhu řešit dluhovou situaci klienta oddlužením (insolvencí), seznámení klienta s účelem a smyslem oddlužení, s jeho povinnostmi jakožto dlužníka, protiprávními stavy, jichž se nesmí jakožto dlužník během oddlužení dopouštět

  • při řešení dluhové situace klienta oddlužením, doporučit klientovi další vhodný postup

  • sepis a podání insolvenčního návrhu včetně pomoci při doplňování podkladů pro soud 

  • případná možnosti pracovního zařazení klienta prostřednictvím agentur práce, zaměstnavatelů

  • pracovní a pracovněprávní poradenství

  • pomoc při hledání zaměstnání 

  • zajištění návazného právního poradenství (řešení výživného, možnosti soudní ochrany atd.)

  • poskytování poradenství v oblasti prevence zadluženosti  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…