Probační a mediační služba si připomíná Evropský den obětí trestného činu

20.02.2015 17:00

Před 25 lety (22. února 1990) byla ve Velké Británii podepsaná Charta práv obětí. Probační a mediační služba (PMS) již třetím rokem organizuje projekt „Proč zrovna já?“, který ve více než 40 poradnách po celé České republice podporuje a pomáhá obětem při vyrovnání se s touto těžkou životní situací. Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu.

Probační a mediační služba si připomíná Evropský den obětí trestného činu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Již třetím rokem se denně obrací na poradny PMS oběti trestného činu. Služeb poraden PMS od spuštění projektu do současnosti využilo již přes 4 000 klientů a poradci poskytli více než 8 000 konzultací. Do poraden si pro pomoc a poradenství přichází ze dvou třetin ženy. 31 % jsou oběti majetkové kriminality, 26 % se stalo obětí násilné trestné činnosti. Lidé si do poraden více než v polovině případů chodí pro právní informace, často si totiž nejsou jisti svými právy a nemají jasnou představu, co trestní řízení obnáší. Ve čtvrtině případů poradci poskytli psychosociální podporu, ve smyslu sdílení příběhu a ventilace pocitů klientů.  „O pomoc může požádat kdokoli, kdo se cítí jako oběť, nehledě na to, zda se trestný čin stal, či zda byl dopaden pachatel,“ připomíná vedoucí projektu a zástupkyně ředitelky PMS Jana Libíčková.

PMS při své práci s oběťmi uplatňuje principy zákona o obětech trestných činů, který je již druhým rokem v účinnosti a který obětem trestné činnosti významně posiluje jejich práva. „Myslím, že zákon je dostačující. Zatím se neukázalo, že by potřeboval nějak novelizovat. V tuto chvíli běží dobře,“ hodnotí zákon vedoucí projektu a zástupkyně ředitelky PMS Jana Libíčková.

Veškerá činnost poraden PMS je naprosto bezplatná a anonymní, kontaktní údaje na pobočky jsou k nalezení na www.restorativnijustice.cz.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…