Probíhá efektivní spolupráce bezpečnostních složek s obcemi a kraji

26.03.2015 11:01

Zástupci ministerstva vnitra, Policejního prezidia a Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru se spolu zástupci Svazu měst a obcí a Asociace krajů se dohodli na nastavení systému informování pomocí SMS zpráv při mimořádných událostech.

Probíhá efektivní spolupráce bezpečnostních složek s obcemi a kraji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté, ilustrační foto

Tento model je aplikován už v některých krajích. Nyní se přenese na celou Českou republiku a bude sjednocen. Schůzka, která se konala včera, tj. 24. 3. 2015, navazovala na jednání ministra vnitra se Svazem měst a obcí. Druhým bodem jednání byla problematika udělování, respektive odebírání, zbrojních průkazů a role obcí v tomto procesu.

„Bezpečnostní složky by se měly inspirovat v krajích, kde je systém přenosu zpráv osvědčený,“ konstatoval náměstek Nováček. SMS zprávy by v budoucnu nemusely informovat jen o mimořádných událostech ve smyslu zákona o Integrovaném záchranném systému, ale i v případech, kdy se například jedná o řízenou akci policie. SMS zprávy z akcí řízených policií budou rozesílat krajská operační střediska policie či hasičů. V textové zprávě by tedy bylo jasně řečeno, co se kde děje, počty možných obětí aj. Tento model je aplikován u HZS krajů a v některých krajích PČR. Informování samosprávy ze strany PČR při mimořádných událostech standardně funguje, pouze v některých krajích však pomocí SMS. „Musíme definovat, komu a v jakém rozsahu budou textové zprávy zasílány,“ uvedl náměstek. Pro další společné jednání bude tedy důležitá shoda bezpečnostních komisí SMO a AK na tom, o jaké informace a na jakých úrovních samosprávy mají zájem, aby nebyli zástupci zbytečně zahlceni. Ministerstvo vnitra pak jejich požadavky posoudí. „Na základě toho vytvoříme optimální model spolupráce,“ sdělil Nováček.

V rámci novelizace zákona o zbraních a střelivu bude nutné jasně říci, jaké povinnosti bude obec mít v posuzování spolehlivosti žadatel o zbrojní průkaz. „Stávající právní rámec bude muset být vhodně doplněn. Všechny právní aspekty budou muset být vyváženy,“ upřesnil náměstek Nováček.

Je třeba zajistit, aby lékaři měli lepší přístup k informaci, zda je jejich pacient držitelem zbrojního průkazu. Role lékařů při posuzování způsobilosti k držení zbraní je pro policii klíčová, obdobně jako zřízení centrální evidence přestupků, jejíž vznik se nyní projednává na půdě Poslanecké sněmovny a na jejíž potřebě se shodli všichni účastníci jednání.

Ministr vnitra Milan Chovanec o způsobu komunikace již informoval na pondělní schůzi Bezpečnostní radu státu, na níž byl předložen materiál analyzující pět aspektů vymezených po události v Uherském Brodu. Aspekty zahrnují komunikaci se zástupci měst a obcí v krizových situacích, aktualizaci krizových plánů, problematiku operačního rádia zásahových jednotek PČR, problematiku držení zbraní a vydávaní zbrojních průkazů nebo výcvik policistů pro zvládání specifických situací. Na červnové schůzi Bezpečnostní rady státu bude Policií ČR předložen komplexní materiál zabývající se personálními a finančními podmínkami fungování Policie ČR, který zahrne požadavky, které vyplynuly z řady různých koncepčních materiálů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…