Program Nová zelená úsporám rozdělil více než miliardu korun

09.01.2015 7:33

Poslední den roku 2014 skončil příjem žádostí o dotace na energetické úspory z programu Nová zelená úsporám. Ten loni 1. dubna zahájilo Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR. Následně byl program prodloužen z 31. října až do konce roku 2014. Za 9 měsíců SFŽP ČR přijal 6110 žádostí téměř za 1,4 miliardy korun. Nejvíce žádostí Fond přijal těsně před ukončením výzvy. Na Silvestra byly přijaty žádosti za 164 milionů korun.

Program Nová zelená úsporám rozdělil více než miliardu korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V programu Nová zelená úsporám bylo pro žadatele o dotaci k dispozici celkem 1,9 miliardy korun, které zajistila Česká republika prodejem emisních povolenek.

„Zbývající prostředky z loňska budou převedeny a připočteny k částce, která je vyhrazena pro letošní rok. Na jaře totiž chystáme pokračování Nové zelené úsporám. Vyhlásíme výzvu, která bude otevřena nejen pro majitele rodinných domů, ale počítáme i s výzvou na zateplování a energetické úspory pro bytové domy. Podmínky pro získání dotace na bytové domy v současné době finalizujeme s Ministerstvem pro místní rozvoj, tak aby se naše Nová zelená úsporám doplňovala s programem, který na bytovky nabízí MMR,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

„V červenci jsme zjednodušili podmínky programu a zefektivnili administraci žádostí. Na základě těchto opatření zájem o program výrazně vzrostl,“ dodává Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Celkově Státní fond životního prostředí ČR k 31. prosinci 2014 registroval 6110 žádostí za 1 376 736 463 korun. Skutečné investice na realizovaná opatření přesáhnou hranici tří miliard korun. „Díky programu Nová zelená úsporám snižujeme výrazně spotřebu energie a šetříme tak peněženky domácností. Zároveň vytváříme pracovní místa především ve stavebnictví a celkově tak posilujeme ekonomiku České republiky,“ uzavírá ministr Brabec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo životního prostředí

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…