Programy pro přeshraniční spolupráci posilují dobré sousedské vztahy

17.06.2015 15:14

Další dva programy přeshraniční spolupráce, česko-saský a česko-slovenský, byly minulý týden schváleny Evropskou komisí. Nové programy budou i nadále podporovat regionální a místní projekty, které mají pozitivní přínos pro obě strany společného pohraničí.

Programy pro přeshraniční spolupráci posilují dobré sousedské vztahy
Foto: wikipedia
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj

„Schválení programových dokumentů je významným předpokladem pro spuštění obou programů. Díky projektům přeshraniční spolupráce se dlouhodobě daří vytvářet a rozšiřovat sociální sítě napříč hranicemi, porozumět kultuře a mentalitě druhé země a posilovat dobré sousedské vztahy,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.
 
Prvním ze schválených programů je Program přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2014–2020. Nový program navazuje na dlouholetou úspěšnou česko-německou spolupráci, jejíž tradice sahá až do roku 1994.
 
V programovém období 2014–2020 bude na podporu projektů v česko-saském pohraničí k dispozici téměř 158 mil. EUR z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Podobně jako v předcházejícím dotačním období bude nový program podporovat projekty v oblastech přizpůsobení se změně klimatu, předcházení rizikům a řízení rizik (15,8 mil. EUR), ochrany životního prostředí a využití přírodního kulturního dědictví (68,7 mil. EUR), investic do vzdělávání, odborné přípravy a celoživotního učení (27,6 mil. EUR)
a projektů institucionální a občanské spolupráce včetně Fondu malých projektů (36, 3 mil. EUR).
 
Druhým schváleným programem přeshraniční spolupráce je Interreg VA Slovenská republika – Česká republika navazující na dlouhodobou spolupráci mezi oběma zeměmi, která se úspěšně rozvíjí více než 20 let. Díky 90 mil. EUR z Evropského fondu pro regionální rozvoj bude možné podpořit projekty v oblastech, jakými jsou vzdělávání (9,9 mil. EUR), inovace a využití jejich potenciálu (4,5 mil. EUR.), životní prostředí a zvýšení atraktivnosti přírodního a kulturního dědictví (51,4 mil. EUR), ochrana biodiverzity (9,0 mil. EUR) a institucionální a občanská spolupráce včetně Fondu malých projektů (9,9 mil. EUR).    
 
Více informací o programu spolupráce Interreg VA Slovenská republika – Česká republika a plánovaných výzvách pro žadatele naleznete na adrese: http://www.sk-cz.eu/       
Aktuality týkající se přípravy Programu spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014–2020 a plánovaného vyhlášení prvních výzev jsou k dispozici na adrese: www.sn-cz2020.eu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…