Prohlášení MZV k mezinárodnímu dni lidských práv

09.12.2016 13:16

V den přijetí Všeobecné deklarace lidských práv – 10. prosince – si každoročně připomínáme Den lidských práv. Cílem Deklarace, přijaté v r. 1948 Valným shromážděním OSN, bylo zajistit všeobecné uznávání a zachovávání lidských práv. Ideály a principy obsažené v Deklaraci se postupně staly inspirací pro vypracování více než šedesáti lidskoprávních instrumentů, jež zaručují občanská, politická, hospodářská, sociální a kulturní práva, a přispívají tak k definování široké škály mezinárodně přijímaných práv.

Prohlášení MZV k mezinárodnímu dni lidských práv
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

V letošním roce si připomínáme 50. výročí přijetí Mezinárodního paktu o občanských a politických právech a Mezinárodního paktu o hospodářských, sociálních a kulturních právech, k nimž se vážou mechanismy zajišťující ochranu těchto práv a podporující vlády při jejich naplňování. Česká republika je smluvní stranou obou těchto úmluv. Ministerstvo zahraničních věcí ČR podporuje co nejširší naplňování mezinárodněprávních závazků v oblasti lidských práv a rozšíření počtu smluvních stran hlavních lidskoprávních úmluv OSN. V brzké době by měl být v České republice dokončen ratifikační proces Mezinárodní úmluvy na ochranu všech osob před nuceným zmizením.

Nezbytnou součástí důvěryhodné podpory lidských práv ve světě je i reflexe vlastního stavu ochrany lidských práv. V nadcházejícím roce se bude Česká republika připravovat na hodnocení ze strany mezinárodního společenství v rámci tzv. univerzálního periodického přezkumu OSN, jež se uskuteční v listopadu 2017.

Česká republika je aktivně zapojena do práce lidskoprávních mezinárodních organizací (OSN, OBSE, Rada Evropy, Evropská unie). Ochraně lidských práv, demokracie a právního státu se bude Česká republika intenzivně věnovat během svého předsednictví ve Výboru ministrů Rady Evropy, které proběhne v období od května do listopadu 2017.

V souladu s prioritami Koncepce podpory lidských práv a transformační spolupráce Česká republika dlouhodobě dbá na podporu občanské společnosti, svobody projevu a přístupu k informacím, podporu rovné a co nejširší politické a veřejné participace, budování institucí právního státu a prosazování rovnosti a nediskriminace. V praktické rovině tak činí podporou transformačních projektů, na něž je každoročně vyčleněno 53 milionů Kč.

Ministerstvo zahraničních věcí děkuje všem, kteří věnují své úsilí podpoře lidských práv po celém světě a přispívají tak k jejich všeobecnému naplňování.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…