Prohlášení MZV k mezinárodnímu dni lidských práv

09.12.2016 13:16

V den přijetí Všeobecné deklarace lidských práv – 10. prosince – si každoročně připomínáme Den lidských práv. Cílem Deklarace, přijaté v r. 1948 Valným shromážděním OSN, bylo zajistit všeobecné uznávání a zachovávání lidských práv. Ideály a principy obsažené v Deklaraci se postupně staly inspirací pro vypracování více než šedesáti lidskoprávních instrumentů, jež zaručují občanská, politická, hospodářská, sociální a kulturní práva, a přispívají tak k definování široké škály mezinárodně přijímaných práv.

Prohlášení MZV k mezinárodnímu dni lidských práv
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

V letošním roce si připomínáme 50. výročí přijetí Mezinárodního paktu o občanských a politických právech a Mezinárodního paktu o hospodářských, sociálních a kulturních právech, k nimž se vážou mechanismy zajišťující ochranu těchto práv a podporující vlády při jejich naplňování. Česká republika je smluvní stranou obou těchto úmluv. Ministerstvo zahraničních věcí ČR podporuje co nejširší naplňování mezinárodněprávních závazků v oblasti lidských práv a rozšíření počtu smluvních stran hlavních lidskoprávních úmluv OSN. V brzké době by měl být v České republice dokončen ratifikační proces Mezinárodní úmluvy na ochranu všech osob před nuceným zmizením.

Nezbytnou součástí důvěryhodné podpory lidských práv ve světě je i reflexe vlastního stavu ochrany lidských práv. V nadcházejícím roce se bude Česká republika připravovat na hodnocení ze strany mezinárodního společenství v rámci tzv. univerzálního periodického přezkumu OSN, jež se uskuteční v listopadu 2017.

Česká republika je aktivně zapojena do práce lidskoprávních mezinárodních organizací (OSN, OBSE, Rada Evropy, Evropská unie). Ochraně lidských práv, demokracie a právního státu se bude Česká republika intenzivně věnovat během svého předsednictví ve Výboru ministrů Rady Evropy, které proběhne v období od května do listopadu 2017.

V souladu s prioritami Koncepce podpory lidských práv a transformační spolupráce Česká republika dlouhodobě dbá na podporu občanské společnosti, svobody projevu a přístupu k informacím, podporu rovné a co nejširší politické a veřejné participace, budování institucí právního státu a prosazování rovnosti a nediskriminace. V praktické rovině tak činí podporou transformačních projektů, na něž je každoročně vyčleněno 53 milionů Kč.

Ministerstvo zahraničních věcí děkuje všem, kteří věnují své úsilí podpoře lidských práv po celém světě a přispívají tak k jejich všeobecnému naplňování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…