Prohlášení prezídia Exekutorské komory ČR k dotazům Davida Havlíka, reportéra pořadu Reportéři ČT

09.09.2016 16:53

Prezídium Exekutorské komory České republiky vyjadřuje svou podporu a důvěru prezidentce komory Pavle Fučíkové v souvislosti s připravovanou reportáží České televize pro pořad Reportéři ČT. Z kontextu setkání Pavly Fučíkové s reportérem Davidem Havlíkem a z charakteru dotazů zaslaných tímto novinářem soudním exekutorům je zřejmá snaha Davida Havlíka zdiskreditovat a zpochybnit morální integritu prezidentky komory na základě skutečností, že její otec byl odsouzen k podmíněnému trestu a jsou proti němu vedeny aktuálně celkem tři exekuce.

Prohlášení prezídia Exekutorské komory ČR k dotazům Davida Havlíka, reportéra pořadu Reportéři ČT
Foto: Exekutorská komora ČR
Popisek: Exekutorská komora ČR, logo.

Prezídium Exekutorské komory ČR je přesvědčeno, že v právním státě a samozřejmě ve svobodné demokratické společnosti nemohou o způsobilosti k výkonu jakékoliv funkce a povolání občana rozhodovat rodinné, majetkové a životní poměry jeho příbuzných. Je nepřípustné, aby základem profesního či morálního hodnocení jedince byly zásluhy či provinění jeho rodičů.

V jednom ze svých dotazů David Havlík naznačuje, že se Pavla Fučíková snad dopustila pochybení, když při své kandidatuře na členku prezídia EKČR neuvedla, že proti jejímu otci jsou vedeny soudní exekuce. Prezídium Exekutorské komory ČR v této souvislosti konstatuje, že povinnost zveřejňovat majetkové poměry svých rodičů neexistuje pro kandidáty do Poslanecké sněmovny či Senátu Parlamentu České republiky, pro kandidáty na prezidenta republiky či ombudsmana. Neexistuje proto nejmenší důvod, proč by něco podobného měl činit kandidát na člena prezídia profesní komory. Chce tím snad reportér David Havlík naznačit, že když se pochybení dopustil otec Pavly Fučíkové, je u jeho dcery pravděpodobné, že se ho dopustí i ona? Takováto úvaha by byla nepřípustnou diskriminací na základě původu. Pokud si David Havlík něco takového nemyslí, proč vůbec podobnou otázku pokládá?

Dotaz Davida Havlíka, zda je správné, aby soudní exekutory vedl člověk, který má ve své blízkosti dlužníka, navádí respondenty k úvaze, že příbuzní dlužníků mají být hodnoceni na základě činů těchto svých blízkých. Prezídium Exekutorské komory ČR konstatuje, že takováto stigmatizace osob postižených soudní exekucí a osob jim blízkých je nepřípustná a odsouzeníhodná. Chápeme právo občanů na informace, ctíme svobodu slova a právo a povinnost České televize zveřejňovat pravdivé informace. Každé právo však s sebou v demokratické společnosti nese i morální a právní odpovědnost. Stigmatizaci lidí v postavení povinných v exekučním řízení však nemůžeme považovat za odpovědné jednání veřejnoprávního média.

Pavla Fučíková stejně jako kterýkoliv jiný občan nenese odpovědnost za pochybení svých příbuzných. Soudní exekutoři jsou občané jako kdokoliv jiný a nemohou jim být upírána jejich práva jen proto, že vykonávají nepopulární avšak potřebnou profesi.

Prezídium Exekutorské komory ČR tímto vyzývá Davida Havlíka, aby své jednání uvedl na pravou míru a pokud jej nedokáže uspokojivě vysvětlit, aby se za ně omluvil. Současně vyzýváme dramaturgické a producentské vedení pořadu Reportéři ČT, aby zvážilo objektivnost reportéra Davida Havlíka ve vztahu k tomuto tématu a případně svěřilo zpracování reportáže jinému reportérovi.

Mgr. Pavla Fučíková, prezidentka Exekutorské komory České republiky
JUDr. Vladimír Plášil, LL.M., viceprezident Exekutorské komory České republiky
Mgr. Jan Mlynarčík, člen prezidia Exekutorské komory České republiky
Mgr. Petr Polanský, člen prezidia Exekutorské komory České republiky
Mgr. Martin Tunkl, člen prezidia Exekutorské komory České republiky

Dotazy Davida Havlíka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…