Projekt „Knihy znovu nalezené“ odhaluje historii části knižních fondů Národní knihovny ČR

13.03.2017 22:30

Národní knihovna ČR ve spolupráci s norskou nadací Stiftelsen Arkivet již více než dva roky soustavně zkoumají osudy knižních celků, které byly zahrnuty do fondů Národní knihovny ČR ve 30. až 50. letech minulého století.

Projekt „Knihy znovu nalezené“ odhaluje historii části knižních fondů Národní knihovny ČR
Foto: Archiv
Popisek: Knihy

Národní knihovna ČR v minulosti fungovala mimo jiné jako jedna z hlavních institucí určených pro deponování knižních fondů z různých zdrojů, například konfiskátů z období II. světové války a dalších let, deponátů různých institucí, darů atd. Podstatná část těchto svazků – v tomto případě zejména nebohemikálního charakteru – je v současné době uložená v Rezervních fondech NK ČR. Mnoho z nich není dodnes uspokojivě zpracováno, je jen málo informací o jejich struktuře či původu.

Jednotlivé svazky však přitom nelze chápat jen jako tištěné nosiče informací, nýbrž v širším kontextu jako možná poslední doklady existence jejich původních vlastníků, válečných a poválečných přesunů kulturního dědictví, cílů a motivů státních orgánů i jednotlivců, jak s nimi nakládat a jaký rámec jim v průběhu dějin přiznat. Odpovědět na všechny otázky, které se při tomto širším pohledu otevírají, není jednoduché, neboť je třeba podniknout nejen složitý výzkum mezinárodního a interdiscliplinárního charakteru ale zároveň nabyté znalosti předat dál zástupcům široké i odborné veřejnosti. Z výše uvedených důvodů je od ledna 2015 ve spolupráci Národní knihovny ČR a norské nadace Stiftelsen Arkivet řešen projekt Knihy znovu nalezené, jehož realizace se v roce 2017 chýlí ke svému závěru. Během jednotlivých výzkumných činností bylo doposud zpracováno téměř 16 000 svazků, pocházejících od více než 2 000 původních vlastníků.

Byl podniknut rozsáhlý archivní výzkum, který přispěl k vyjasnění několika otázek spojených s nakládáním s kulturními statky ve 30. až 50. letech 20. století a zároveň širší veřejnosti zpřístupnil životní osudy několika původních vlastníků. Velký důraz byl věnován také prezentaci výstupů a popularizaci tématu – mimo klasických byly použity i moderní způsoby prezentace kulturního dědictví, například virtuální výstava, edukační program s využitím moderních technologií, multimediální medailonky původních vlastníků či propagační video.

Projekt Knihy znovu nalezené č. EHP-CZ06-OV-1-039-2014 je financován z 80 % z finančních prostředků Evropského hospodářského prostoru (EHP) a z 20 % ze zdrojů Ministerstvo kultury České republiky.

Bližší informace o průběhu realizace projektu a jednotlivých výstupech jsou k dispozici na webu knihyznovunalezene.eu. Kontaktovat můžete přímo i hlavního řešitele projektu Mgr. Tomáše Foltýna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…