Projekt STORK 2.0 ukázal možnosti používání elektronických identit v Evropě

11.10.2015 12:41

Osmapadesát organizací z 19 zemí Evropy se zapojilo do tvorby a ověřování řešení přeshraničního uznávání elektronických identit. Za Českou republiku to bylo Ministerstvo vnitra, Masarykova univerzita Brno a sdružení CZ.NIC.

Projekt STORK 2.0 ukázal možnosti používání elektronických identit v Evropě
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

V rámci projektu se teoreticky i prakticky ověřovalo, jaké jsou možnosti na poli elektronických identit v oblasti legislativy i technického řešení. Praktické ověřování probíhalo na několika scénářích přeshraničních elektronických služeb s využitím národní elektronické identity. Scénáře se týkaly čtyř oblastí, tj. služeb veřejné správy podnikatelům, elektronického bankovnictví, elektronického zdravotnictví a tzv. akademických služeb, např. ověřování akademických kvalifikací. „Do této oblasti jsme se zapojili i my. Pokládáme za velmi důležitý rozvoj služeb využívajících elektronickou identitu občanů, mimo jiné právě v akademické sféře,“ říká Roman Vrba, ředitel odboru eGovernmentu ministerstva vnitra a dodává: „Díky účasti v projektu STORK 2.0 jsme začali sbírat zkušenosti s přeshraničním uznáváním elektronických identit již nyní, a v rámci implementace nařízení eIDAS těchto získaných zkušeností budeme moci využít.“

Uživatelé oceňují, že se svou „domácí“ identitou mohou využít i zahraniční služby. Nemusí přitom u zahraničního poskytovatele služeb zařizovat uživatelský účet a pamatovat si další sadu přihlašovacích údajů. V současné době v rámci projektu funguje pilotní propojení se švédskou univerzitní službou, již brzy se plánuje i přihlašování k autentizační službě Evropské komise ECAS.

„Skutečnost, že pro účely tohoto rozsáhlého pilotního projektu byla jako národní identita zvolena služba mojeID provozovaná naším sdružením, ukazuje možnosti a přínosy účelné spolupráce státu se zástupci soukromé sféry v oblasti budování infrastruktury eGovernmentu“, uvedl Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

Účast Ministerstva vnitra v projektu STORK 2.0 byla dána rolí, kterou vykonává v oblasti rozvoje služeb elektronické veřejné správy. Sdružení CZ.NIC se do projektu zapojilo se službou jednotných identit mojeID a Masarykova univerzita jako poskytovatel akademických atributů v rámci pilotovaného scénáře elektronických služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …