Projekt dialogu mezi obětmi a pachateli byl ukončen ve věznici Velké Přílepy

03.11.2015 10:45

V ženské věznici Velké Přílepy právě skončil projekt zaměřený na budování porozumění mezi pachateli a obětmi. Pětkrát za sebou se setkala pětice pachatelek se stejným počtem lidí, kteří se sami stali obětmi trestných činů. Smyslem odvážného počinu je snižování recidivy pachatelek a dlouhodobá pomoc obětem.

Projekt dialogu mezi obětmi a pachateli byl ukončen ve věznici Velké Přílepy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Za názvem Building bridges se skrývá série facilitovaných sezení a rozhovorů mezi pachateli a obětmi. Přestože se pachatelé nesetkávají s lidmi, kterých se přímo týkala jejich trestná činnost, má tento dialog a proces postupného otevírání se pro obě strany nesmírnou cenu. Podle autorů projektu patří mezi nejdůležitější přínosy navracení zločinců do společnosti nebo odstraňování dlouhodobých traumat obětí ze zločinu, který na nich byl spáchán. Akci organizovalo Mezinárodní vězeňské společenství a kromě České republiky probíhá také v dalších evropských zemích.

"Bylo docela zvláštní těšit se do vězení. Ale vznikla tady docela fajn parta," říká jedna z obětí. Ty musely často vynaložit velké úsilí, aby se mohly s vězeňkyněmi setkat. Jedna žena musela například pokaždé na několikahodinové sezení cestovat z Brna. I tak jí ale každý den věnovaný této psychicky náročné události stál za to.

Cílem podobných akcí vycházejících z principů takzvané restorativní justice je především zajistit, aby pachatelé po odchodu na svobodu neupadli v pokušení trestnou činnost zopakovat. Důležitý je také pozitivní efekt, který působí na oběti. Mohou se totiž posupně zbavovat traumat, která se jich většinou drží po velmi dlouhou dobu.

Rozhovory mezi obětmi byly často stavěny na příkladech biblických příběhů. Jedním nejsilnějším z nich byl Zacheův strom. Podle něj se tento program také dříve jmenoval. Zacheus byl zločinec z Nového Zákona, který po setkání s Ježíšem rozdal čtyřnásobek toho, co nakradl.

"Po každém sezení jsem si byť na malou chvíli připadala svobodná, volná a jako úplně normální bytost, lidská bytost a ne jako živočich. Mohla jsem se vžít do situace oběti. Vím, jaké to je, být poškozená. Můžu říct, že už nikoho o nic neokradu," četla své doznání před přítomnými vězeňkyně Tereza. Podobná slova pak mohli účastníci závěrečného setkání slyšet od všech pachatelek. Většina se také zavázala, že materiální újmu do poslední koruny obětem splatí, jakmile k tomu najdou prostředky.

Pachatelky na konec přečetly dopisy adresované svým obětem, které si je pravděpodobně nikdy nepřečtou. Přítomné oběti naopak přečetly svůj dopis věnovaný pachatelům. Silný moment pak dovršilo předávání dárků, které si pachatelky připravily pro oběti.

Zda tento projekt přinese pozitivní transformaci a zabrání recidivě pachatelek, ukáže čas. Praxe ze zahraničí, kde podobné programy založené na principech restorativní justice probíhají mnohem déle než u nás, však nasvědčuje tomu, že je tu velká šance na úspěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…