Projekt studentů Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze míří na celosvětové finále Microsoft Imagine Cup

19.05.2017 22:37

Studentský startup XGLU, zabývající se vývojem bezbateriového glukometru, vybojoval polovině května na česko-slovenském finále soutěže Microsoft Imagine Cup v Bratislavě první místo.

Projekt studentů Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze míří na celosvětové finále Microsoft Imagine Cup
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

To Marku Novákovi, Tomáši Pikousovi a Barboře Suchanové – studentům programů Elektronika a komunikace a Otevřená informatika – zajistilo účast na celosvětovém finále Microsoft Imagine Cup v Seattlu, kde se na konci července utkají s top desítkou univerzitních týmu z celého světa.                                                         

V květnu 2016 založil student Fakulty elektrotechnické ČVUT Marek Novák startup XGLU, který se mimo jiné zabývá vývojem unikátního glukometru. Ten má podobu kreditní karty a pro komunikaci s mobilním telefonem využívá technologii NFC. Za tento projekt byl Marek Novák odměněn Cenou Wernera von Siemense za Nejvýznamnější výsledek vývoje/inovace za rok 2016.

Marek Novák se společně se svými spolužáky Tomášem Pikousem a Barborou Suchanovou rozhodli k původní myšlence vytvořit celé řešení rozšiřující glukometr o webovou a mobilní aplikaci pro diabetické děti a jejich rodiče. Na projektu pracovali v průběhu celého letního semestru a nyní jej úspěšně prezentovali na prestižní soutěži.

Vývojář webové aplikace Tomáš Pikous k řešení říká: „Většina lidí si problému diabetu u dětí není vůbec vědoma. My bychom na problém chtěli upozornit a zároveň těmto dětem pomoci. Webovou aplikací dokážeme ulehčit život právě i rodičům, kteří se donedávna o své děti nepřetržitě strachovali. Díky XGLU mohou být s dětmi v okamžitém spojení a ihned zasáhnout v případě zdravotních komplikací.“ V současné době již probíhá první kolo uživatelského testování na prvním vzorku diabetiků.

Podrobnosti o soutěži Microsoft Imagine Cup naleznete na stránce https://imaginecup.com

Samostatná Fakulta elektrotechnická ČVUT vznikla v roce 1950. V dnešní době se skládá ze 17 kateder umístěných ve dvou budovách: v rámci hlavního kampusu ČVUT v Dejvicích a v naší historické budově na Karlově náměstí. Fakulta elektrotechnická poskytuje prvotřídní vzdělání v oblasti elektrotechniky a informatiky, elektroniky, telekomunikací, automatického řízení, kybernetiky a počítačového inženýrství. Fakulta se dlouhodobě řadí mezi prvních pět výzkumných institucí v České republice. Produkuje přibližně 30 % výzkumných výsledků celého ČVUT a má navázanou rozsáhlou vědeckou spolupráci se špičkovými světovými univerzitami i výzkumnými ústavy. Od roku 1950 Fakulta elektrotechnická vydala cca 30 000 diplomů, které byly vždy vysoce hodnoceny jako doklad prvotřídního vzdělání. Více informací najdete na www.fel.cvut.cz

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 21 000 studentů. Pro akademický rok 2017/18 nabízí ČVUT svým studentům 129 studijních programů a v rámci nich 453 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2017 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 4400 světových univerzit, v oblasti „Civil and Structural Engineering“ na 51. – 100. místě, v oblasti  „Mechanical Engineering“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Computer Science and Information Systems“ na 201. – 250. místě, v oblasti „Electrical Engineering“ na 151. – 200. místě. V oblasti „Mathematics“ na 251. – 300. místě a „Physics and Astronomy“ na 151. – 200., v oblasti „Natural Sciences“ na 220. místě, v oblasti „Architecture“ na 101. – 150. místě, v oblasti „Engineering and Technology“ na 201. místě. Více informací najdete na www.cvut.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…