Projektem roku 2013 je Národní centrum podpory transformace sociálních služeb Milana Šveřepy

27.11.2013 13:50

Nejlepším profesionálním projektem roku 2013 byl v podvečer festivalu projektového řízení, 21. listopadu v Centru současného umění DOX, vyhlášen projekt Národní centrum podpory transformace sociálních služeb projektového manažera Milana Šveřepy ze společnosti 3P Consulting.

Projektem roku 2013 je Národní centrum podpory transformace sociálních služeb Milana Šveřepy
Foto: Projektový manažer roku
Popisek: Projektem roku 2013 je Národní centrum podpory transformace sociálních služeb Milana Šveřepy

V kategorii studentských a neziskových projektů se vítězem stal projekt Mezinárodní festival divadelních škol SETKÁNÍ/ENCOUTER 2013 projektových manažerek Terezy Koudelová a Anny Stránské z Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Tým hodnotitelů také mimořádně ocenil studentský projekt CULTUREA Kateřiny Černé a Žanety Konečné z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Do Síně slávy projektového managementu byl slavnostně uveden Doc. Ing. Branislav Lacko, CSc.

Projekt roku 2013 představuje zásadní výzvu pomoci lidem se zdravotním postižením

Transformace ústavní péče představuje zásadní výzvu systému pomoci lidem se zdravotním postižením. Ústavní velkokapacitní, koncentrovaná zařízení nevyhovují potřebám uživatelů, právním podmínkám ani požadavkům na poskytování kvalitních sociálních služeb. Pro nápravu tohoto stavu je třeba provést transformaci těchto zařízení na podporu poskytovanou v komunitě – v běžném prostředí, v malých bytech či domech, organizovanou podle individuálních podmínek a potřeb uživatelů. Česká republika má více než 400 ústavních zařízení pro lidi s postižením, žije v nich přes šestnáct tisíc lidí, z toho jeden tisíc dětí. Z hlediska transformačních změn je tedy na začátku.
 
Z tohoto důvodu Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) připravilo projekt Podpora transformace sociálních služeb. Ten navazuje na vládou schválenou koncepci transformace a zaměřuje se na pilotní provedení transformačních změn ve vybraných ústavních zařízeních. Projekt byl podpořen programem OP LZZ, zahájen v roce 2009 a ukončen v roce 2013.

„Vítězný projekt, hlavní soutěžní kategorie Projekt roku 2013, vynikal na rozdíl od ostatních soutěžních projektů v mnoha oblastech. Projekt naplňoval úspěšně přínosy v sociální oblasti; svou uceleností, velikostí i geografickým záběrem řešení a výrazně převyšoval ostatní finalisty soutěže. V rámci projektového řízení tým hodnotitelů neshledal žádné výhrady, byl identifikován systematický projektový přístup s vyváženým aplikováním tzv. měkkých dovedností,“ obhajuje vítězný projekt manažer hodnotícího týmu soutěže Michal Opat.

Mezinárodní festival divadelních škol SETKÁNÍ/ENCOUTER 2013 spojuje divadelní profesionály a studenty v Brně

Projekt zastřešuje přípravu a organizaci mezinárodního festivalu divadelních škol SETKÁNÍ/ENCOUTER 2013. Jedinečnost tohoto festivalu spočívá již od jeho prvního ročníku v tom, že hlavními organizátory jsou studenti Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně (DIFA JAMU). Myšlenka samotného festivalu vznikla z potřeby zakladatelů setkávat se s dalšími divadelními profesionály a studenty divadelních škol a vytvořit z města Brna centrum kulturního (a především divadelního) dění.
 
Tato přehlídka tvůrčí činnosti mladých umělců se stává každým rokem prestižnější, především díky bohaté účasti studentských souborů divadelních škol ze všech koutů světa. Do Brna pravidelně míří divadelníci ze zemí Visegrádské čtyřky a také sem již zavítaly soubory z Jižní Koreje, Kolumbie, Filipín, Spojených států amerických, Íránu a mnoha dalších zemí. Již třiadvacátý ročník festivalu se odehrál od úterý 16. 4. do soboty 20. 4. 2013 na pěti brněnských scénách. Ze známých osobností jej podpořili např. Pavel Liška, Jana Plodková, Pavel Zedníček či Arnošt Goldflam.

„Vítězný studentský projekt zvítězil díky své komplexitě a technickým aspektům řešení. Projektový tým čerpal z předešlých projektů pořádaných v uplynulých ročnících a svým pečlivým dokumentováním umožnil předat získané know-how a zkušenosti týmům budoucích ročníků. Řízení projektu bylo úzce provázáno s výukou na vysoké škole. Tato skutečnost řešitelskému týmu poskytla nejen dohled nad jeho plněním, ale zejména cennou osobní zpětnou vazbu,“ vysvětluje Michal Opat.

Branislav Lacko uveden do Síně slávy, experti ocenili mimořádně studentský projekt Culturea

Do Síně slávy projektového managementu byl v letošním roce uveden Doc. Ing. Branislav Lacko, CSc. za celoživotní přínos profesionálnímu projektovému řízení mimo jiné v oblasti rozvoje analýzy rizik firemních procesů RIPRAN.

Tým hodnotitelů také mimořádně ocenil studentský kulturní festival Culturea zaměřený na poznávání jiných kultur, formou workshopů, kinematografických snímků anebo divadelních představení. Studentský festival Culturea patří pod Komunikační agenturu (KOMAG) Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Cílem KOMAGU je umožnit studentům uplatnit teoretické znalosti v praxi díky projektům, které studenti sami vedou a realizují.

O soutěži

Soutěž již druhým rokem vyhlašuje organizace profesionálních projektových manažerů, Společnost pro projektové řízení, ve spolupráci s vydavatelstvím Economia. Posláním soutěže je upozorňovat na nejvýznamnější a nejúspěšnější projektové manažery, manažerky a samotné projekty ve veřejném, soukromém i neziskovém sektoru, napříč všemi odvětvími a mezinárodně uznávanými standardy projektového řízení (IPMA, Prince2 a PMI) v ČR. Soutěž představuje aktuální trendy projektového řízení, prezentuje praktické znalosti a kompetence v řízení a realizaci reálných projektů a přináší tak ucelený obraz dění ve světě projektů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…