Protikorupční útvar ukončil vyšetřování případu BORNEO

01.06.2015 10:24

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK), kteří jsou zařazeni v pracovním týmu "KOBRA", v těchto dnech ukončili vyšetřování případu s krycím názvem BORNEO, který se týkal krácení daní při obchodování s pohonnými hmotami. Zároveň státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze navrhli obžalovat deset osob pro zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, zločin legalizace výnosů z trestné činnosti a zločin poškozování věřitele.

Protikorupční útvar ukončil vyšetřování případu BORNEO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policista s rukou na zbrani

V tomto případě jde o skupinu osob, která v letech 2009 a 2010 měla nakupovat od zahraničních společností pohonné hmoty. Ty byly dováženy z Rakouska a následně měly být přeprodávány v účelově založeném řetězci firem. První společnost v řetězci měla působit na pozici tzv. mizejícího obchodníka. Daňová povinnost, která vznikla v důsledku obchodování s pohonnými hmotami, buď vůbec nebyla nepřiznána, nebo do daňových přiznání měly být úmyslně uvedeny fiktivní údaje, na základě kterých mělo docházet ke snižování daňové povinnosti. Další skupina obviněných pak měla prostřednictvím firem, účelově založených na Kypru, Slovensku, v Holandsku, Rakousku a Španělsku, za pomoci fiktivních operací legalizovat zisky z této trestné činnosti. Celkem na území České republiky bylo dovezeno 167 milionů litrů pohonných hmot.

Podle závěru kriminalistů ÚOKFK byla České republice, zastoupené příslušnými správci daně, způsobena škoda v celkové výši nejméně 785 milionů korun. Jako náhradní hodnota byl osobám zajištěn majetek a finanční prostředky v celkové výši 14 milionů korun a 123 tisíc Euro. V případě pravomocného rozsudku hrozí osobám obviněným z výše uvedených zločinů trest odnětí svobody až na 10 let.

Spisový materiál předaný na Vrchní státní zastupitelství v Praze obsahuje více než 6 500 stran základního spisu a dalších cca 17 000 stran příloh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…