Provoz Clubu Bonver Hranice po 14 bezproblémových letech ukončila vyhláška

09.02.2016 16:12

Obyvatelé Hranic na Moravě letos přijdou o svůj oblíbený podnik, včetně populární diskotéky, non-stop restaurace a baru, a o nejstarší bowling v Hranicích. Důvodem je vyhláška o regulaci hazardu z roku 2011.

Provoz Clubu Bonver Hranice po 14 bezproblémových letech ukončila vyhláška
Foto: Sinuhet s.r.o.
Popisek: Club Bonver

V souladu s touto vyhláškou byl provozovatel zařízení, společnost Bonver Group, nucen ukončit činnost všech sázkových zařízení na území města již v prosinci minulého roku. Firma i přesto až do konce letošního ledna udržovala v chodu non-stop restauraci, diskotéku a bowling. Bez přispění sázkových terminálů je ale podnik bohužel ztrátový, proto Club Bonver po 14 letech v Hranicích končí.

Provozovatel podnik otevřel v roce 2002 a do zbrusu nového zábavního centra nainvestoval přibližně 30 milionů korun. Na slavnostním otevření vystoupil i hranický rodák Dalibor Janda, který se na „prkna“ Clubu Bonver vrátil ještě jednou, na vystoupení v rámci Bonver theatre v roce 2014. Kromě něj zde vystupovaly i jiné známé tváře, například Lukáš Pavlásek a Tomáš Matonoha, Halina Pawlowská, Marek Vašut, Jiří Korn a další.

Klub ve stejné podobě fungoval po celých 14 let bez problémů a bez stížností ze strany města nebo jeho obyvatel. Jeho uzavřením přichází celá řada lidí o práci, dlouholetí dodavatelé klubu o zisky a město Hranice o nemalý zdroj příjmů – za období 2007-2015 klub na základě provozu sázkového zařízení, napřímo či prostřednictvím rozpočtu ČR, do obecního rozpočtu odvedl přes 26,5 milionu korun.

Společnost Bonver Group se pokoušela otevřít další jednání se zastupiteli města, aby se pokusili nalézt řešení výhodné pro všechny strany. Zatím bezvýsledně. Během posledních měsíců, kdy je i nadále v platnosti výše uvedená vyhláška a došlo k ukončení provozu legálních sázkových zařízení, se mezitím ukázalo, že taktika nulové tolerance naopak zvyšuje riziko nelegálního hazardu, který se nejen v Hranicích objevuje ve formě soukromých heren a alternativních hazardních her. Ty vyhláškou nijak regulovatelné nejsou, a město tak přichází o možnost kontroly nad místy, kde se hazard provozuje.

V červenci minulého roku navíc vláda České republiky schválila návrh nového zákona o provozování hazardních her, který jasně vymezuje, v jakých lokalitách se mohou takové podniky nacházet (nesmí to například být v okolí škol, sportovišť nebo nádraží) a do těchto lokalit by se podobná zařízení měla koncentrovat. To by nejen usnadnilo veřejnou kontrolu, ale zároveň i zabránilo negativnímu vlivu hazardu na ohrožené skupiny obyvatel. Závěry odborných studií uvádějí, že škodlivá není koncentrace hazardních her, ale jejich dostupnost, tedy možnost navštívit hernu na každém rohu ulice. Club Bonver v Hranicích už nyní splňuje všechna kritéria dle návrhu nového zákona, který by měl vejít v platnost nejpozději začátkem příštího roku. Objekt klubu jako celek navíc jeho majitelé nabízejí městu k využití jako povolené herní místo.

Jako projev společenské odpovědnosti vůči veřejnosti, firma Bonver Group představila Deklaraci provozovatelů sázkových her, jejímž cílem je omezit podmínky vhodné pro vznik patologického hráčství. Podpis Deklarace firmu zavazuje mj. k odstranění veškeré reklamy a symbolů nabádajících ke hře z vnějšku budov, oddělení prostor se sázkovými hrami od ostatních částí podniku (restaurace, bar apod.), zabránění rušení nočního klidu nebo k bezpečnostním opatřením, jako je nepřetržitý kamerový dohled a důsledná kontrola osob vstupujících do zařízení. Tím se vyloučí vstup nezletilých nebo agresivních osob, stejně jako například prodejců drog.

Dobré vztahy s městem a jeho obyvateli vždy byly jednoznačně v zájmu společnosti Bonver a pro jejich udržení se snaží dělat maximum. Pokud se ale nepodaří nalézt se zastupitelstvem společnou řeč, obyvatelé Hranic trvale přijdou o oblíbený podnik, a navíc i štědrého přispěvatele do obecní kasy.

Sinuhet s.r.o. - Přemysl Novotný

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Komerční článek

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…