Prožijte Noc s hvězdami na zámku Zahrádky již v sobotu 6. srpna

19.07.2016 14:43

XVIII. ročník benefičního koncertu se uskuteční na zámku Zahrádky pod záštitou premiéra ČR Bohuslava Sobotky, náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Hany Maierové, rektora Univerzity Karlovy Prof. MUDr. Tomáše Zimy CSc a starosty obce Zahrádky Ladislava Chvojky.

Prožijte Noc s hvězdami na zámku Zahrádky již v sobotu 6. srpna
Foto: Martin Production
Popisek: Noc s hvězdami

Vážené dámy a vážení pánové,

dovolte, abychom Vás jménem agentury Martin Production, Via Gabrety a zámku Zahrádky co nejsrdečněji přivítali na již plnoletém 18. ročníku benefičního koncertu „Noc s hvězdami“, tentokráte již podruhé na zámku Zahrádky.

Něco málo z historie zámku….

Vdova po Václavovi z Vartenberka (viz rod šlechtické rodiny Vartenberkové) Kateřina sídlila do své smrti roku 1552 na hradu Vítkovec u 3 km vzdálených Holan. Roku 1547 se rozhodla pro svého syna Jana postavit nové sídlo svého rozsáhlého panství v Zahrádkách. Zámek byl stavěn u Robečského potoka na místě, kde stávala o 200 let dříve tvrz. Nazývala ho původně Nový Vítkovec a dostavěla jej se synem roku 1550. Zemřela o dva roky později, když stačila předtím své panství rozšířit dalšími nákupy. Nové sídlo bylo pojmenováno Nový zámek a celé území pak mnoho dalších let Novozámeckým zbožím, panstvím.

Po bitvě na Bílé hoře Jan z Vartenberka roku 1622 panství včetně zámku ztratil a konfiskát koupil o rok později Albrecht z Valdštejna. Panství pak spojil do velmi rozsáhlého území Frýdlantského panství na severu Čech. Nový zámek nechal upravit do barokní podoby a u něj vybudoval zámecký park. Po Albrechtově smrti roku 1634 v Chebu zámek připadl jeho manželce a pak dceři Marii Alžbětě. Ta se provdala za hraběte Rudolfa Kounice z šlechtického rodu Kouniců. Ti provedli na zámku i v okolí další úpravy, např. nedaleký tok Robečského potoka přes údolí Peklo (dnes NPP Peklo) upravili pro plavbu zámeckých hostí. Na zámek jezdili známí Češi – Josef Dobrovský, František Palacký, Pavel Josef Šafařík, Božena Němcová. V roce 1897 Kounicové po meči vymřeli, od dědiček zámek získal krátce rod Lichtenštejnů, kterým byl zámek roku 1945 vyvlastněn.

Později zde vytvořilo Ministerstvo zahraničního obchodu Domov mládeže a středisko pro zahraniční studenty. S tím souvisí zajímavost, že se o Zahrádkách několikrát zmínil i africký student Mireček ve filmu Jak básníci přicházejí o iluze. Koncem 20. století jej měla v majetku pražská Karlova univerzita a nechala jej upravit.

30. ledna 2003 zámek i s vybavením a obrazovou galerii vyhořel. Příčinou byl zřejmě elektrický zkrat, pozdní nahlášení a mráz znesnadňující hasební práce. Na budově byla škoda 87 milionů korun, na vybavení 4,5 milionu korun.

Krátce po požáru obec vypsala sbírku na obnovu zámku. Areál i s parkem je nyní volně přístupný. Odhadované náklady na jeho opravu činí 100 milionů korun.

A teď k historii benefičních koncertů

Zdá se to být až neuvěřitelné, ale benefiční koncert „Noc s hvězdami“ se poprvé uskutečnil před 17 lety v roce 1999, a letos se se svojí „plnoletostí“ již podruhé koncert uskuteční na vyhořelém zámku Zahrádky.

V roce 1999 poprvé majitel hradu Houska ing. Jaromír Šimonek společně s redaktorkou Čs. rozhlasu – Region Janou Huzilovou a redaktorkou rádia Impuls Jitkou Vlkovou oslovil zpěváka Martina France (www.martinfrance.cz ) a jeho agenturu Martin Production (www.martinproduction.eu ), který pochází z tohoto kraje, zda by nechtěl vymyslet nějaký kulturní projekt. A tak se začala budovat tvář benefičních koncertů „Noc s hvězdami“.

Začátky nebyly vůbec jednoduché, ať už ve shánění sponzorů, tak i samotných účinkujících. Hned při prvním koncertě v roce 1999 zde bylo přibližně 40 diváků a to především z řad rodinných příslušníků a kamarádů. Ale postupně přibývalo jak sponzorů, i když z počátku po tisícových částkách (ale zaplať pánbůh za ně), tak i jména interpretů začala být čím dál tím víc zvučnější.

18. ročník – 6. srpna 2016

Letošní 18. ročník se již podruhé představí na vyhořelém zámku Zahrádky. Po loňské zdejší, velmi úspěšné premiéře, kdy se začaly prodávat i vstupenky na stání se tedy pouštíme do dalšího ročníku.

A tak se zde v útrobách zámeckého nádvoří objeví většina interpretů premiérově, i když někteří ze zpěváků už akci „Noc s hvězdami“ už zažili. A koho, že letos uvidíte a uslyšíte? Například absolutně nestárnoucí pěvecké duo KAMELIE, objeví se zde i další legenda čs. popmusic a ta se na této akci objeví vůbec poprvé – RICHARD TESAŘÍK. Svou premiéru si nejenom v Zahrádkách, ale na koncertu jako takovém odbydou například zpěvák známý z televizní soutěže „Tvoje tvář má známý hlas“ DAVID KRAUS, semifinalistka pěvecké soutěže „Hlas Československa“ ELIS, zpěvačka a herečka BARBORA MOTTLOVÁ, countryová zpěvačka ŠÁRKA REZKOVÁ, gospelová zpěvačka LEONA GYONGYOSI nebo muzikálová představitelka hlavní role v muzikálu Fantom opery MONIKA SOMEROVÁ.

Na rozdíl od premiérově zpívajících interpretů se na tomto koncertu italský zpěvák DAVIDE MATIOLLI, zpívající herečka a hrající zpěvačka SVĚTLANA NÁLEPKOVÁ, již po patnácté zpívající skladatel JAREK ŠIMEK nebo na této akci osmnáctým rokem zpívající zpěvák a producent MARTIN FRANCE. Bez moderátorských matadorů tohoto koncertu se jmény MARKÉTA MAYEROVÁ a SLÁVEK BOURA, si tento koncert už není snad možné ani představit. Večerní koncert kapel opět bude moderovat VLASTA VÉBR. Pro návštěvníky máme i letos opět připravené překvapení v podobě některého z umělců, kterého odtajníme samozřejmě až přímo na zámku Zahrádky.

Na koncertu kapel od 21.00 se Vám představí kapely: KAPLANS FRIENDS BLUES BAND, ANGELS, EL ECTRO FOLK, ELEMENT.

Tímto součtem se od 1. ročníku až k letošnímu šestnáctému ročníku vystřídalo cca přes 540 účinkujících, kdy všichni účinkující vystupovali bez nároku na honorář, pouze za cestovné a výtěžek byl každý rok poukázán na obnovu a rekonstrukci hradu Houska a letos se tedy vybrané finance poukáží již podruhé na obnovu zámku Zahrádky.

Za celou tuto již letitou tradici si tento benefiční koncert získal jména a tradici nejenom v severočeském kraji, ale jeho jméno „Noc s hvězdami“ už v podstatě znají po celé republice. Takto se z tohoto projektu stal dle slov novinářů jediný pravidelný letní festival popové muziky.

Podmínkou pro účinkování interpretů na této akci je bezpodmínečně zpívání na živo a to buď na halfplayback nebo s muzikanty.

Vítejte na 18. benefičním koncertě „Noc s hvězdami“ ovšem letos už podruhé na zámku Zahrádky v obci Zahrádky u České Lípy.

Na setkání s Vámi na zámku Zahrádky v sobotu 6. srpna 2016 se těší
hlavní organizátor a producent koncertu Martin France s jeho produkčním týmem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…