Průmyslovou školu v Rychnově nad Kněžnou čeká dvouetapová modernizace za 140 milionů korun

10.05.2016 21:10

S postupnou rekonstrukcí a modernizací Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy v Rychnově nad Kněžnou se počítá v rámci rozšiřování průmyslové zóny Solnice – Kvasiny. Projekt bude rozdělen do dvou etap, ve kterých by měly být postupně modernizovány areály U Stadionu i Na Jamách. Celkové náklady na rekonstrukci obou areálů se odhadují dohromady kolem 140 milionů korun.

Průmyslovou školu v Rychnově nad Kněžnou čeká dvouetapová modernizace za 140 milionů korun
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Stávající nezrekonstruované prostory průmyslové školy jsou nevyhovující jak po stránce energetické náročnosti, tak i z hlediska protipožárních, bezpečnostních a hygienických a především je potřeba zmodernizovat technologie. Podle statistik se velká část absolventů uplatňuje ve ŠKODA-AUTO a ostatních firmách v rámci okolní průmyslové zóny a inovace přispěje k jejich lepší kvalifikaci,“ uvedl radní Josef Dvořák, který odpovídá za krajské investice.

Rekonstrukcí projdou postupně oba školní areály. V areálu U Stadionu je rekonstrukcí podpořena vyšší úroveň a kvalita středního vzdělání a v areálu Na Jamách je podpořena vyšší úroveň a kvalita učňovského vzdělání. „Celková investice do obou areálů by se měla pohybovat dle projektové dokumentace kolem 140 milionů korun. Z 90 % by měla náklady pokrýt státní dotace, zbytek uhradí kraj z vlastního rozpočtu,“ doplnil radní Dvořák.

V rámci modernizace areálu U Stadionu se zrekonstruuje původní objekt školy včetně přístaveb z pozdějších let. Finanční náklady jsou odhadnuty na 79,2 milionu korun bez DPH. Práce by měly odstartovat letos v červenci a měly by být hotové v srpnu 2017. V rekonstruovaných prostorech školy budou provedeny malé dispoziční úpravy tak, aby to maximálně vyhovovalo provozu školy. Stavební práce budou zahrnovat kromě úprav povrchů a nové obálky budovy včetně výplní otvorů i nové rozvody elektřiny, vytápění, technických plynů, vzduchotechniky a zdravotně technických instalací.  Ve stávající vstupní hale budou nově umístěny pro zvýšení bezpečnosti turnikety pro evidenci příchodů a odchodů všech osob pohybujících se v prostorách školy. Projekt zahrnuje i modernizaci strojního, přístrojového a nábytkového vybavení pevně spojeného se stavbou.

Druhou etapou modernizace rychnovské průmyslovky by pak měla být rekonstrukce areálu Na Jamách. Ta by se měla realizovat od července 2018 do srpna 2019 a odhadnuté finanční náklady činí 58,8 milionu korun bez DPH.

Vyšší odbornou školu a Střední průmyslovou školu v Rychnově nad Kněžnou navštěvuje asi 750 žáků. Nabídka oborů je prioritně zaměřena na technické obory (učební – autoelektrikář, karosář, autolakýrník, mechanik opravář motorových vozidel, studijní – strojírenství a autotronik, vyšší odborné studium v oboru Automobilová diagnostika a servis). Projekt modernizace školy bude realizován v rámci projektu „Rozšíření strategické průmyslové zóny Solnice – Kvasiny a zlepšení veřejné infrastruktury v Královéhradeckém regionu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…